Niet bestaande vaste trap naar zolder.

3 reacties

In maart 2010 betrok ik samen met mijn twee dochters onze huidige huurwoning. De verhuurder stuurde de opzichter om te zien of er nog kleine gebreken waren aan de woning. Daarop besprak ik met de opzichter de trap naar zolder en de staat van de muur in de gang tot aan de overloop. Op de muur was spuitspachtel aangebracht waardoor er niet kon worden behangen. Dit was zo slecht gedaan door de vorige bewoner dat grote delen van het stucwerk loslieten.

De trap was gevaarlijk. Deze zelf door de vorige bewoner aangebrachte zoldertrap was zodanig aangebracht dat er een opening tussen de trap en de muur was van meer dan 15cm. Aan beide zijde van de trap was geen leuning nog traphek. De op en aantrede waren verouderd te weten 21cm optrede/18cm aantrede.

De verhuurder/opzichter beloofde alles te herstellen. Echter moest ik voor de muur een huurcommissie zaak starten om de verhuurder te dwingen de muur te repareren. Toen de huurcommissie onderzoek kwam doen werd ook de puntenlijst voor de woning bekend gemaakt. Daaruit bleek dat de trap niet op de puntenlijst stond. Daarmee stelt de verhuurder dat zij niet verantwoordelijk is voor de trap omdat hij niet door hun is aangebracht. Echter vond de verhuurder het wel een woonverbetering ten opzichte van de flisotrap waardoor zij besloot de trap niet te verwijderen.

Ik persoonlijk vind dit vreemd. Een trap in huis die volgens de puntentelling niet aanwezig is waardoor de verhuurder van mening is dat zij ook geen verantwoording hebben voor de trap.Persoonlijk ben ik al eens van deze trap gevallen dus besloot ik mijn kinderen te beschermen. Ik verwijderde de trap en monteerde deze elders in de woning zodat er zowel links als rechts een trapleuning kon worden aangebracht. Alles op eigen kosten.

Nu ik in het gelijk was gesteld door de huurcommissie kwam er een stukadoor de muur stuken. Ineens stond de opzichter in de gang welke zo naar boven liep. Daar zag hij dat de zoldertrap was verwijderd. Hij kon niet zien waar de zoldertrap naartoe was verhuisd omdat deze achter een deur zit in een andere kamer.
Hij spak mij direct aan dat hij daar wel even werk van ging maken.

Ik was maar om één ding link. Deze man betrad zonder mijn toestemming mijn woning, naar zijn zeggen om een praatje te houden met de stukadoor. Persoonlijk weet ik dat deze opzichter mijn bleod wel kan drinken omdat de verhuurder door zijn toedoen bijna een half jaar huur moest terugbetalen wegens de muren in de gang. En nu was hij puur uit op problemen.

In hoeverre kan een verhuurder mij dwingen iets in de oude staat terug te brengen wat niet in de puntenlijst voor komt. Ik bedoel, volgens de puntentelling is er geen vaste trap naar zolder. Laat staan dat er ergens staat dat hij op plek A is gemonteerd. De opzichter heeft mij nu een brief gestuurt waarin hij laat weten dat ik verantwoordelijk ben voor het verplaatsen van een trap welke niet bestaat(zonder toestemming) en dat ik bij het verlaten van de woning die trap moet terugplaatsen op de plek waar hij zat.

Maar waar was dat dan? Volgens de puntenlijst is er geen vaste trap naar zolder. En de verhuurder voelde zich eerder niet aansprakelijk voor diezelfde trap.

Wie o wie heeft er een antwoord? By the Way, mijn voornemen is de woning te verlaten in 2070, te weten tussen 6 plankjes, dus ben niet echt onder de indruk. Maar kan een verhuurder de huurder aansprakelijk houden voor een zoldertrap welke volgens de puntenlijst niet bestaat?

zaterdag 1 september 2012