onderhuur

2 reacties

IK heb een winkelpand, lopende contract t/m half juli 2014.

Nu heb ik dit pand sinds oktober 2013 onderverhuurd aan mijn buurman, die het winkelpand naast mij huurde. Alles contractueel tussen ons beide laten vastleggen en met toestemming van de huurbaas/eigenaren (beide in het bezit van dezelfde eigenaar).

Nu is deze onderhuurder al eind oktober 2013 met de noorderzon vertrokken in zowel mijn pand, als het pand wat hij zelf huurde. Hij heeft zich bewust failliet laten verklaren.
Nu blijkt uit geruchten dat hij vanaf april 2013 t/m augustus 2013 al geen huur betaalde in het winkelpand dat hij zelf huurde, dus dit moet de eigenaar geweten hebben en deze heeft toch toestemming verleend aan onderhuur.

Nu wil ik die bewijsstukken van betalingen door de eigenaar overlegd zien, deze weigert dit ...en doet het af als 'onzin' en geroddel.
Kan ik dit dwangmatig afdwingen in een rechtbank / procedure...

Mijn vraag is, de eigenaar houd mij financieel aansprakelijk voor de huur, dit is wettelijk ook zo..dat begrijp ik als huurder-onderhuurder situatie. Echter als de onderhuurder voorheen al niet betalen, is hij dan niet een "huurder niet te goede trouw" en had de huisbaas hierin GEEN toestemming mogen verlenen !!! Dit had mij de misserie bespaard gebleven, want mijn buurman wilde het pand namelijk zelf van mij huren....en daar ik de huur toch al had opgezegd voor einde contract in 2014 !
(kort gezegd dan had ik het niet onderverhuurd)

Dus graag jullie bevindingen hierin, want er hangt mij een aardige claim boven mijn hoofd, en de eigenaar werkt nog niet voor 0,1% mee in het tegoedkomen. Ik ben mij ervan bewust dat ik als huurder aansprakelijk blijf, echter dus de eigenaar zou toestemming hebben verleend als hij de onderhuurder kent en al 6 maanden vooraf de huur niet overmaakte en dus als huurder niet te goede trouw bestempeld had moeten worden.

donderdag 17 april 2014