Onderhuurder met al een 1,5 jaar verlopen tijdelijk contract eruit zetten

0 reacties

Hoi allemaal,

Ik heb een onderhuurder op basis van een tijdelijk contract. Dit contract is eenmalig verlengd met een half jaar. Toen het verliep heb ik aangegeven dat ze nog best even kon blijven maar ik als ik enkele maanden later zou afstuderen en een baan had gewoon het huis weer voor mezelf wil hebben. Toen afstuderen eraan zat te komen heb ik dit aan mijn huisgenoten gemeld, een is vertrokken en de ander heeft nooit echt op die melding gereageerd. Omdat de baan op zich liet wachten, ik de ruimte niet echt nodig had en het geld wel handig was heb ik het toen maar even zo gelaten, ondertussen zijn we 1,5 jaar verder.
Wat ook niet handig is, is dat bij de aanvraag van een uitkering door het ontbreken van een contract dat nu geldig is, alsmede het feit dat ze meestal contant betaalt, de overheid ons als een gezamenlijke huishouding ziet. Dit in combinatie met het feit dat ze een (zeer beperkt) inkomen heeft en het huis van haar ouders op haar naam staat (terwijl een eis om hier te komen wonen was geen inkomen en bezittingen) zorgde ervoor dat ik geen uitkering kan krijgen. Gelukkig vond ik een tijdelijke baan, ik heb echter wel eind juli aangegeven dat ze op 8 september het huis diende te verlaten omdat dan mijn contract verliep en ik door haar op dat moment geen uitkering zou kunnen krijgen. Dit snapte ze en ze zei een nieuwe kamer te gaan zoeken.
Tot ik een paar dagen voor de deadline er naar vroeg gaf ze aan sorry niets gevonden. Gelukkig had ik al een baan, dit wist zij echter niet, ze ging er zonder enig overleg vanuit dat ze wel kon blijven geheel voorbijgaand aan de situatie die ze me had kunnen bezorgen. Ik heb toen aangegeven dat ze er echt uit moest en ook in het midden gelaten dat ik een nieuwe baan heb. Toen ze eind september nog niets had heb ik haar gezegd dat ze oktober nog kon blijven maar dat dat echt de deadline is en langer blijven geen optie is, omdat ik een eigen praktijkruimte in de kamer waar zij zit ga maken. Ze zou actief gaan zoeken en eerlijk is eerlijk, ze is in ieder geval naar wat hospiteer avonden geweest. Ze beschrijft zichzelf echter als bij voorbaat kansloos omdat ze een erg laag budget heeft, er zoveel mensen op goedkope kamers reageren en zij over het algemeen de enige persoon is die op een hospiteeravond geen Nederlands spreekt.
Nu ben ik 2 dagen voor het verstrijken van de deadline maar eens gaan vragen hoe het staat en wederom blijkt dat het niet gelukt is en ze ook niet vanuit zichzelf even meld dat het waarschijnlijk niet gaat lukken en of ze wat langer mag blijven. Nou ben ik niet iemand die zomaar iemand op straat wil gooien, maar met haar instelling zie ik het nog heel lang duren voordat ze iets vind, zeker als ik elke keer dat ze niets vind maar weer toegeef. Daarnaast komt er nog bij dat ik qua inkomen net op de grens zit voor huursubsidie, belasting terug krijgen etc. Met haar inkomen erbij gaat dit huishouden eroverheen en ga ik er dus op achteruit zelfs met haar huur meegeteld.
Daarnaast speelt nog mee (en dit is volgens mij het enige punt waar ik echt sterk mee kan staan?) dat ze structureel te laat is met het betalen van haar huur. Meestal een week of 2,5, maar soms ook 2 maanden, en altijd zonder enig overleg of het goed is dat ze later betaald. Ik heb in het verleden al een keer aan gegeven dat het van de gekken is dat ik soms geld moet lenen omdat zij haar financiën niet op orde heeft en toen ook aangegeven dat ze 2 maanden had om de huurachterstand van 2 maanden weg te werken (leek me een reële termijn) en daarna voortaan op tijd te betalen, anders zou ik een andere huurder zoeken. De achterstand heeft ze weggewerkt maar op tijd betaald is er nooit.

Iemand enig idee hoe ik haar het huis uit krijg, aangenomen dat wachten tot ze zelf een keer iets heeft erg lang gaat duren en niet echt een optie is.

mvg,
Ron

woensdag 29 oktober 2014