Overlast medehuurder, hoe te bewijzen.

0 reacties

Ik huur sind 1,5 jaar een kamer bij een hospita (prima prijs, goed onderhouden, etc), in het huis huurt ook iemand anders, man 30+, een kamer.
De hospita zelf woont ook in het huis, maar is in verband met haar baan vaak maanden achter elkaar weg.
Als ze weer voor langere tijd vertrekt laat ze netjes de gegevens achter waar ze verblijft, wie er bereikt kan worden voor noodgevallen en wanneer ze weer terug komt.
De dag waarop ze vertrekt is ook de dag waarop mijn huisgenoot zijn broer komt bivakkeren. Hij heeft een sleutel en komt en gaat op eigen gelegenheid, kookt, doucht, doet zijn was, etc.
Gewoon alsof hij hier woont. De ´echte´ huisgenoot is ook aanwezig, het is niet alsof hij dan weg gaat.
De eerste keer dat het gebeurde heb ik na een week rustig geïnformeerd wat de bedoeling was, ik ging er immers van uit dat dit een tijdelijke situatie was. Alhoewel het zeg maar ´goed opgeleide´ mensen zijn, kreeg ik behoorlijk de wind van voren. "Gaat je niets aan tr*t*" en nog wat fikse uitspraken die mijn haren recht overeind lieten doen staan. Ik kreeg ook de indruk dat de huurder voor mij ook iets dergelijks had gevraagd want zij zeiden tegen elkaar "oh god gaat deze ook al beginnen?".
Maar goed ´de broer´ verblijft vervolgens tussen de 2 a 3 maanden (hangt af van hoe lang de hospita wegblijft) en vertrekt dan weer met de noordenzon, om weer terug te komen zodra de hospita weg gaat.
De andere huurder gedraagt zich prima als hospita aanwezig is, zodra ze weg is wordt het een 2 tegen 1 verhaal. Eten verdwijnt uit de koelkast, net zoals shampoo en andere artikelen, ook andere pesterijen waar ik in verband met herkenbaarheid niet op in wil gaan, maar ik ervaar ze zeer vervelend.

Nu bleek dat ik er met de huurder zelf niet uitkwam ben ik naar de hospita gestapt en heb ik haar het hele verhaal voorgelegd. Gelukkig geloofde zij me omdat inderdaad de huurder voor mij ook naar haar was toegestapt. Zij heeft de huurder in mijn bijzijn toegesproken dat in het contract staat dat de kamer aan 1 persoon wordt verhuurt en dat zijn broer hier mag komen als gast, maar niet als inwonend. Dus niet een eigen sleutel, zelf koken, wassen en hier maanden achtereen slaapt. De huurder leek hiermee akkoord te gaan maar de praktijk wijst anders uit. Het gedrag is zelfs erger geworden en ze proberen het nu niet eens meer te verbergen als de hospita er is!
De hospita probeert nu het contract te ontbinden en heeft de huurcommissie ingeschakeld. Zij verblijft echter maar enkele weken achtereen in Nederland en dit is een erg moeizaam proces.
Het grote struikelblok is dat ze niets kan bewijzen, maar kan ik in deze situatie niet als getuige fungeren?
De hospita wil mij er in de eerste instantie niet bij betrekken, maar momenteel is het een groot ´welles/niettes´ verhaal aan het worden. Het is immers haar woord tegen de zijne, en van wat ik heb gezien is het huurdersrecht nogal aan de kant van de huurder.

Hoe kan zij bewijzen dat de huurder zijn broer in het huis laat wonen? En als dit wordt bewezen kan een huur contract daarop worden ontbonden?
Ik heb niet het idee dat de broer iets betaalt aan de huisgenoot.

ps) In de eerste instantie wil ik van mijn medehuurder(s) af omdat ze gewoon enorme pestkoppen zijn die het echt leuk vinden om machtspelltjes te spelen. Daarnaast betaal ik dus gewoon doodleuk mee aan de gas/water/licht kosten van deze ´illegale´ huisgenoot en ook staat er in mijn eigen huurcontract dat de gezamenlijke ruimtes worden gedeeld met 2 (hospita en huisgenoot) en niet met 3 (hospita, huisgenoot, broer) personen.

Wat voor mij nu echt de druppel is dat er sinds 6 maanden ook vrienden van de broer komen, en dat deze aanwezig zijn als huisgenoot er niet is. Het is zeg maar raden wat ik nu weer aan ga treffen als ik thuiskom, en deze ´vrienden´ doen gewoon mee aan de pesterijen.

Ik moet wel vermelden dat het pesterijen zijn, dus geen doodsbedreigingen of iets dergelijks, maar mijn woongenot is ver beneden het nulpunt. Als ik na een drukke dag op werk naar huis ga met de hoop daar gewoon lekker te kunnen relaxen is het elke keer weer een teleurstelling als ik thuis kom.
Ik ben inmiddels wel aan het zoeken naar een nieuwe woonruimte, maar met mijn inschrijftijd gaat dat nog wel even duren en op de particuliere markt zijn normale prijzen ver te zoeken en als er dan iets is reageren daar ook gelijk honderden mensen op.
Daarnaast wil ik me ook niet laten wegpesten en vind ik deze situatie voor mijn hospita ook zwaar knudde, het is immers haar koopwoning.

vrijdag 7 oktober 2011