Plotselinge huur zonder contract

2 reacties

Zo'n 2½ uur geleden (op 21 mei, 2013) kreeg ik deze mail binnen:

"Beiden maken jullie gebruik van een kamer en hebben de beschikking over het hele huis compleet met alle faciliteiten in de [straatnaam gecensureerd].

Beiden zijn jullie ook ruimschoots volwassen en niet meer studerend.

Zodoende ga ik vanaf 1 juni aanstaande jullie voor de kamer etc. een bedrag van € 250,-- huur in rekening brengen per maand.

Zelf woon ik al ruim een jaar niet meer op [adres gecensureerd] en heb het verder niet in gebruik. Maar ik draag echter wel de hoge kosten ervan. Deze kan ik niet meer opbrengen en zodoende ben ik genoodzaakt jullie kamerhuur in rekening te brengen, elders zouden jullie ook (een hogere) huur moeten betalen.

Groeten, Pa."

Mijn vraag is nu, kan hij dit zomaar doen?
1 Ten eerste lijkt het mij dat hij niet voldoende van tevoren dit laat weten.
2 Daarnaast is er nooit sprake geweest van verhuur en ben ik simpelweg inwonend.
3 Hij heeft daarnaast ook geen huurcontract opgesteld.
4 Het huis waarin ik op het moment inwonend ben, is van allebei mijn ouders, maar enkel mijn vader betaalt de huur, aangezien dit zo opgesteld staat in de echtschedingsformulieren.
5 Allebei mijn ouders hebben hun eigen woning.
6 Deze mail is verstuurd aan mij (22 jaar) en mijn oudste broer (27). Er wordt al een kamer verhuurd aan een niet-familielid, waarbij er sprake is van hetzelfde bedrag. Echter, de helft gaat hierbij naar mijn moeder.

Wat zijn mijn rechten? Kan ik eisen dat de huur pas ingaat op een latere datum? Kan ik eisen dat de helft naar mijn moeder gaat? De kans zit er namelijk dik in dat ik in juli vertrek. Bovendien werk ik als uitzendkracht en verdien ik per maand €800,- tot €1000,-, afhankelijk van de hoeveelheid werk die mij wordt aangeboden (dit dreigt minder te worden). Aangezien ik aan het sparen ben om hier weg te trekken, komt dit mij heel slecht uit. Ik hoop dat iemand mij hierbij kan helpen.

Bij voorbaat hartelijk dank

dinsdag 21 mei 2013