Rioolschade - wie moet kosten overnemen?

0 reacties

Hallo,

enkele dagen geleden hadden wij in een studentenhuis een waterschade i.v.m. een verstopte riool. Het studentenhuis werd door een nieuwe eigenaar overgenomen die zelf zonder enige opleiding in het gebied van riolering verbouwingen aan het huis had doorgevoerd. Enkele maanden later stort water door de douche (2e verdieping) de keuken (1e verdieping) binnen. Nadat de huiseigenaar op die zaterdag zelf een kijkje had genomen en een rioolservice had gebeld om de riool weer in orde te brengen, vinden wij nu een factuur in de brievenbus met:

loon voorrijkosten rioolservice ===== aantal 1 ===== €142,50 ====€142,50
wachtloon huisbaas en voorrijkosten = aantal 3,8 ====€ 25,- ===== €95,-

(* als er binnen 14 dagen wordt betaald worden €50,- van de rekening worden afgetrokken)

Ik vind dit meer dan vreemd, want:

1) Is op grond van de verbouwing niet de huiseigenaar genoodzaakt om dergelijke kosten te betalen?
2) De huisbaas geeft aan dat de rioleringsvakman aan had gegeven dat de verstopping door een tampon werd veroorzaakt. Een bewijs hiervoor hebben de bewoners niet, omdat wij afwezig waren i.v.m. college's/werk.
3) Een bonnetje is alleen bijgevoegd van de rioolservice. Als deze kosten wel van de bewoners moeten worden overgenomen heb ik daarvoor nog enig begrip, maar mag een huiseigenaar zomaar 3,8 uur loon (€25,- per uur) in rekening stellen voor het wachten op de rioolservice?
4) Het zinnetje bij de * met de aangebodene 'korting' voor een snelle betaling laat mij hier nog meer vermoeden dat dit niets is behalve een middel om druk op ons uit te oefenen.

Graag hoor ik hoe dit kan worden aangepakt en wat in feite onze rechten en plichten als huurders zijn. Bedankt alvast!

zaterdag 13 december 2014