Verhuurder betaalt hypotheek niet meer

3 reacties

Beste gebruikers van het forum,

Mijn vriendin en ik wonen nu sinds begin April 2014 in onze woning, die we via een makelaar van een particulier huren.

We wonen hier met plezier en hebben sinds 9 maanden een kindje.

We vonden het wel altijd erg vreemd dat alle post van de verhuurder bij ons in de brievenbus komt.

In het begin dachten we nog: overgangsregeling, maar toen een half jaar later de stembiljetten van 3 vreemden in onze brievenbus lagen hebben we de makelaar gevraagd of dit voor ons problemen kan opleveren, waarna deze ons verzekerde dat wij er geen problemen mee kunnen krijgen. We hebben dit toen laten rusten met het idee dat je niet te erg tegen je verhuurder in moet gaan; daar krijg je alleen maar onnodig ruzie door.

In december 2015 kregen wij een mailtje van de makelaar: de verhuurder zou sinds december zijn hypotheek niet meer betalen, omdat hij geen recht heeft op een bijstandsuitkering door de verhuur van de woning en wil de woning terug voor eigen gebruik of eventueel (aan ons) verkopen.

Wij zijn ons gaan voorbereiden voor eventuele koop (van deze woning), dan wel vertrek uit de woning, maar onze kansen daarvoor zijn erg klein:

Voor een hypotheek wordt ons inkomen ongunstig berekend, waardoor we te weinig kunnen lenen (scheelt circa 10000,-). Voor de sociale huur verdienden we afgelopen jaar net teveel en staan we nog niet lang genoeg ingeschreven, voor particulier veel te weinig + het aanbod is erg karig.

De (Pro Deo) advocaat van de verhuurder heeft ons in een officiële brief hetzelfde gemeld als de makelaar. Hij heeft de verhuurder aangeraden de woning te verkopen met ons als huurders erin, maar ik vraag me af of dat op tijd gaat lukken. Verder beweert de verhuurder onschuldig te zijn in deze situatie en van niks geweten te hebben met betrekking tot huurrecht en uitkeringen (wat ik in twijfel trek, aangezien hij zijn postadres nooit gewijzigd heeft en ook het verzoek aan ons om zijn verwarmingsrekeningen van deze woning te betalen die op zijn naam staan, waar ik niet mee akkoord ben gegaan; ik heb een eigen gas/elektra leverancier geregeld en als ik rekeningen van de blokverwarming moet betalen dan op mijn eigen naam)

Ondertussen wordt de hypotheek nog steeds niet betaald en zit ik met allemaal angstscenario's:

- er ligt momenteel een dringende, niet aan ons geadresseerde 'direct open maken'-brief van deurwaardersinstantie Jongerius in de brievenbus: wat nou als er iemand voor de deur staat om het huis te ontruimen met het idee dat de verhuurder hier woont, gezien het adres nooit gewijzigd is?

- wat nou als de hypotheekverstrekker er genoeg van heeft en het hypotheekrecht inroept? (de verhuurder heeft niet netjes aangegeven de woning te verhuren; ik vermoed zelfs fraude, aangezien hij geen recht had op de bijstandsuitkering als hij de woning niet voor eigen gebruik zou benutten en dat vandaar bijvoorbeeld zijn post bij ons binnen stroomt) moeten wij er dan onvoorwaardelijk uit? En op wat voor termijn?

- hoe sterk staan wij in deze situatie als de verhuurder de woning terug wil voor eigen gebruik? Ik heb gelezen dat dan naar 'het belang' van beide partijen gekeken wordt, maar dat is wel erg vaag omschreven en de 'prijs' (naja, het voelt momenteel meer als een vloek) is nogal hoog voor een gok.

- is het de bedoeling dat ik nu al rechtsbijstand inschakel in deze situatie? of is dat pas een reactie op een mogelijke actie van de verhuurder/zijn advocaat of de hypotheekverstrekker?

Verder heb ik nog tal van vragen zoals:

- is dit een situatie die voor een urgentieverklaring bij de sociale huur in aanmerking komt? (we staan allebei sinds 2 jaar ingeschreven)

- heb je ook recht op een sociale huurwoning als het urgent is, ook al verdiende je toevallig samen afgelopen jaar net iets boven de norm? (de bank berekende trouwens ons gezamenlijke inkomen veel strenger voor de hypotheek, aangezien een groot deel van het inkomen via een detacheringsbedrijf wordt verdiend)

- Op welke termijn moet je de woning verlaten als het hypotheekrecht wordt ingeschakeld door de hypotheekverstrekker van de verhuurder?

- Mocht het tot een veiling komen via het hypotheekrecht en je mee wilt bieden op de woning: kan je er dan tot die tijd in blijven wonen?

Het voelt allemaal erg onterecht: wij betalen 2 jaar lang braaf onze huur en daar kan makkelijk de hypotheek van betaald worden. Waarschijnlijk heeft onze verhuurder al die tijd geld ontvangen waar hij geen recht op had met deze constructie, waarbij wij de inzet waren...

...en vervolgens staan we zo meteen nergens met ons zoontje als de hypotheekverstrekker de touwtjes in handen heeft...

Ik hoop op meer informatie die ik tot nu toe niet heb kunnen vinden en alvast bedankt voor de moeite die u neemt om ons (juridisch) advies te geven,

met vriendelijke groeten,

Daniel

donderdag 3 maart 2016