Wie is er aansprakelijk voor lekkage van afvoer in huurwoning?

2 reacties

Sinds 1 augustus huren we een appartement op de 1e verdieping in een gebouw van 4 lagen. Het appartement heeft voordat wij het huurden een paar maanden leeg gestaan.

Eind september klopte onze onderbuurvrouw aan de deur - die net terug was van 3 weken vakantie - met de mededeling dat er lekkage was. En inderdaad, een groot deel van de muur van haar slaapkamer was helemaal beschimmeld! Ook in de aangrenzende keuken was het plafond en de muur nat.

Nu blijkt dat al geruime tijd de afvoer van de wasmachine niet goed functioneert. De wasmachine staat bij ons in de keuken en is achter de keuken (onder het keukenblad, tegen de muur) aangesloten op de gewone afvoer van de keuken. Sinds 1 augustus loopt deze afvoerpijp dus over, en verdwijnt er met elke wasbeurt steeds een flinke hoeveelheid afvalwater achter onze keuken zonder dat we ook maar iets hebben gemerkt! In ieder geval is na een aantal weken gaan lekken naar de onderburen. Bij ons ligt er laminaat op de vloer in de keuken, waarschijnlijk is het daaronder ook nat.

De onderbuurvrouw heeft dezelfde verhuurder als wij. Zij heeft de verhuurder gebeld. De verhuurder heeft daarop een rioleringsbedrijf ingeschakeld en die heeft geconstateerd dat de afvoer niet helemaal schoon was (het sowieso een vrij kleine afvoer). Het rioleringsbedrijf heeft vervolgens de afvoer doorgespoten en nu hebben we inderdaad geen problemen meer. Die meneer van het rioleringsbedrijf vroeg of dit appartement hiervoor een poosje leeg heeft gestaan, want dan was het waarschijnlijk zo dat daardoor vuil in de leiding is achtergebleven.

Vandaag belde de verhuurder dat, omdat de oorzaak in onze afvoer lag en niet in de algemene afvoer van het gebouw, ze de kosten van het rioleringsbedrijf en de kosten van de geleden schade van de onderbuurvrouw op ons gaan verhalen.

Wat moeten we doen?

woensdag 19 oktober 2011