Woningbouw laat steken vallen bij stankoverlast in woning, HELP!!

1 reactie

Mijn vriend en ik wonen sinds een jaar in een eengezinshuurwoning uit jaren '60. Vanaf het begin hebben wij al te maken met kleine en wat grotere gebreken. Sinds ongeveer twee maanden hebben wij echter last van een zeer aanwezige rioollucht in de keuken. Dit gebrek hebben wij een jaar geleden ook al eens gemeld, toen werd ons verteld dat het vast lag aan de aanhoudende droogte. Daarna hebben we enkele maanden geen last meer gehad van stank, maar zoals gezegd, sinds twee maanden wel.

De woningbouw heeft toen flink wat steken laten vallen. De opzichter heeft allereerst gezegd dat er wat geregeld zou worden, vervolgens werd het weekend en werd de stank ondraaglijk, daarbij kwam toen tevens water uit de gootsteen omhoog. Omdat het weekend was werd er geen bedrijf gebeld, maar is na lang aandringen tot tweemaal toe de huisbaas geweest om de gootsteen te ontstoppen. Na een dag zat deze echter alweer verstopt.

Na het weekend weer contact opgenomen met de woningbouw, er is toen een rioleringsbedrijf ingeschakeld om de leidingen door te spuiten. Hierdoor werd de stank iets minder, maar verdween niet. Het bedrijf vermoedde dat de rioolleiding in de tuin kapot was door de wortels van struiken uit onze tuin. Vervolgens hebben wij weer twee weken moeten wachten tot het bedrijf terugkwam (later bleek dat de woningbouw het niet eens was met de offerte en hoopte dat er een beter aanbod van een ander zou komen). Inmiddels zijn alle struiken uit de voortuin verwijderd, de klei-leiding die in de tuin lag is kapot geslagen en opgevuld met een pvc-leiding.

Maar, vandaag zet ik de wasmachine aan en wederom stinkt onze keuken (en daarmee ook mijn woonkamer) naar riool. Van de lucht krijgen wij beiden hoofdpijn, dus gezond kan het nooit zijn. Nu moeten we waarschijnlijk weer wachten tot na het weekend, maar wat zijn in deze nu onze rechten? Kunnen wij de woningbouw verplichten dit probleem binnen 1 of 2 dagen op te lossen? Of moeten we wachten tot het hen uitkomt? En kunnen wij voor de afgelopen en komende periode een huursverlaging aanvragen (of zelf minder huur betalen)?

Daarnaast bestaat de mogelijkheid dat door de aanwezigheid van asbest in onze woning wij tijdelijk niet in onze woning mogen blijven (dit was de conclusie van het rioleringsbedrijf, omdat dan alle leidingen binnenshuis vervangen zouden moeten worden). Wat zijn daarin onze rechten?

Ik hoop dat iemand ons kan helpen, wij hebben namelijk nog helemaal geen ervaring met dit soort situaties.

Mvg, Bianca

vrijdag 20 mei 2011