Aansprakelijkheid verstopt riool

1 reactie

Wij wonen in een rijtjeshuis met achter ons een volgende rij huizen. Tussen de 2 rijen bevindt zich een brandgang om in de achtertuin te komen.

Het is het afgelopen jaar al een paar keer gebeurd dat de gang tussen de 2 rijen na een stortbui, maar ook na een wat langere periode van gestage regenval, onder water komt te staan. In deze gang zitten meerdere putten die het water naar de straat dient af te voeren, echter waarschijnlijk zit ergens een verstopping. Het vermoeden is dat dit tussen de laatste put in de gang en de straat zit, omdat de hele gang onder water staat. Bij sommigen loopt het water zelfs de tuin in.

Nu heb ik 3 vragen:
1. Wie is verantwoordelijk voor de juiste werking van het riool? Ik heb namelijk gehoord dat de riolering in een brandgang in feite de gezamenlijke verantwoordelijkheid is van alle bewoners, net zoals de riolering op je eigen erf jouw verantwoordelijkheid is.
2. Indien de gemeente verantwoordelijk is en bewoners hebben schade doordat het water de tuin is ingelopen: hoe kunnen ze die schade het beste verhalen?
3. Indien de bewoners verantwoordelijk zijn: het is natuurlijk ook mogelijk dat de verstopping niet in de brandgang zit, maar net er buiten en wel op gemeente grond (trottoir/weg). Wat is dan de beste manier om dit te laten verhelpen: een bedrijf onderzoek laten doen en eventueel de factuur naar de gemeente sturen (als het op hun grond is) of de gemeente dit laten doen?

vrijdag 27 augustus 2010