Bomen verkocht in 1980 in 2010 ben ik opeens (weer) eigenaar

4 reacties

Goedendag,

We hebben in 1980 een stuk grond met daarop 4 bomen verkocht aan de provincie wegens de aanleg van een fietspad en trottoir langs de openbare weg welke voor mijn huis loopt. Ik weet nog dat we 1200 gulden hebben ontvangen voor de bomen. Enkele jaren later is de provinciale weg verkocht aan de gemeente.

In de jaren na de verkoop heeft mijn man de gemeente elke 3 a 4 jaar gebeld met het verzoek om de bomen te snoeien, wat ze keurig deden.

Echter in 2010 is in de gemeente een nieuw bomenplan doorgevoerd, waarbij bomen aangewezen werden als bijzondere bomen welke niet gekapt mogen worden. 1 van de 4 bomen voor ons huis is aangewezen en wij zijn hiervan op de hoogte gesteld als eigenaar van de bomen.

We hebben (helaas mondeling) bezwaar gemaakt en kregen te horen dat de bomen op onze grond staan en wij dus eigenaar zijn. Omdat mijn man ziek werd hebben we geen verdere actie ondernomen.

Toen in 2011 1 van de 4 bomen (niet de beschermde) is omgewaaid een storm heb ik de gemeente gebeld met verzoek om deze weg te halen. Na een korte discussie: die boom is van u, nee die boom is niet van ons, is de boom door de gemeente afgevoerd.

Omdat het bomenplan voorziet in de verplichting om in geval van ziekte van de beschermde boom een specialist in te schakelen ben ik bang voor hoge kosten, terwijl ik weet dat ik geen eigenaar ben.

Nu zegt de gemeente: toon maar aan, maar dat kan ik niet want wij hebben 20 jaar in de veronderstelling geleefd dat wij geen eigenaar meer zijn van de bomen. Om nu nog wat te vinden is gene haalbare kaart gebleken (bankafschriften worden bij de bank maximaal 20 jaar bewaard en zijn vernietigd, provinciedossiers zijn overgdragen aan de gemeente en die heeft de stukken ook niet meer. De notaris heeft in de transportacte alleen de verkoop van de grond staan en niet de bomen)

Op de suggestie van gewekte verwachting door jarenlang snoeien door de gemeente is nu het antwoord: dat is coulance geweest.

Mijn vraag: moet ik me hier nu zo maar bij neerleggen?

dinsdag 13 maart 2012