Hallo,
Mijn zoon en zijn vriendin gaan uit elkaar na 15 jaar en ze hebben 2 kinderen waarvoor hij natuurlijk gaat betalen. Ze hebben een samenlevingscontract, moet hij nu ook voor haar betalen, zij werkt 24 uur.
Daar is niet simpel en eenduidig antwoord op te geven. Laat die volwassenen dat alsjeblieft zelf uitzoeken en bemoei je er absoluut niet mee ook in je eigen belang, want dat zou op jezelf kunnen terugslaan. Je zal niet per dag 24 uur bedoelen, maar per week of per maand. We hoeven dat echter niet te weten en is slechts een zijdelingse opmerking, waarop je niet hoeft te reageren.
Er wordt gekeken naar draagkracht van de een (de meest verdienende) en de behoefte van de ander (minst verdienende). Bij beiden worden de woonlasten en evt. andere financiele verplichtingen (schulden, leningen) in mindering gebracht. A.d.h. daarvan wordt een alimentatiebedrag vastgesteld. Als ze langer dan 5 jaar samen geweest zijn, dient de alimentatieplichtige (uw zoon als hij meer verdient dan zijn ex-vriendin) maximaal 12 jaar te betalen. Als zijn ex-vriendin een nieuwe relatie krijgt en gaat trouwen of samenwonen, vervalt de plicht tot het betalen van partneralimentatie. De plicht tot het betalen van kinderalimentatie duurt totdat zij de 21-jarige leeftijd hebben behaald.
De wet gaat ervanuiit dat beiden na de scheiding een zelfde mate van welstand moeten hebben. Dus niet de een een riante financiele situatie terwijl de ander op een houtje zit te bijten.
Ik vertelde al, dat het niet simpel en eenduidig te beantwoorden is en dat blijkt ook uit je reactie, Max. Je opmerking over de duur van kinderalimenatie is bovendien niet juist, maar zou kunnen.
Dit is nieuw voor mij. Sinds wanneer is dat, want dat was zo'n 20 jaar geleden absoluut niet zo en kon de vrouw niet dezelfde welstand als tijdens het huwelijk eisen zoals in een folder van het ministerie vermeld stond en bij elke notaris verkrijgbaar was. Als de vrouw bijvoorbeeld in de bijstand terecht kwam, hoefde de man bij partneralimentatie alleen dat bruto aan sociale zaken te betalen, als hij dat volgens de norm na aftrek kinderalimentatie kon betalen, en meer niet tenzij de ex-partners anders wilden afspreken, maar dat heeft behalve onder tafel weinig zin, want dan gaat de bijstand naar beneden. Zo zijn het dus in dit geval Amerikaanse toestanden geworden.