Kan een buitenlandse man vaderschap/erkenning of omgang afdwingen?

10 reacties

Hallo,

Ik ben een alleenstaande moeder en woon samen met mijn zoontje van net 2. Ik heb altijd een slechte relatie gehad met de vader van mijn zoontje. Met name toen ik zwanger werd. Toen is het alleen nog maar bergafwaarts gegaan. We hebben de relatie verbroken. Maar zijn nog wel als vrienden met elkaar omgegaan zover dat nog kon. Hij woont namelijk in het buitenland (Europa). Hij heeft ook tijdens mijn zwangerschap en nadat mijn zoontje is geboren geen enkele verantwoordelijkheid op zich genomen. Maar wilde en wil nog steeds wel vadertje spelen. Door mijn zoontje op te eisen en zich te laten erkennen als vader. Hij is hier 3 keer geweest en heeft zijn zoontje in totaal maar 4 of 5 keer gezien in het echt en een paar keer op de webcam. Heb één keer geld van hem gekregen dat was recent. Dat was het enige contact dat er is geweest tussen mijn zoontje en hem. Dus echt contact was er nooit en ook geen financiële/emotionele steun.

Nu heb ik besloten om helemaal geen contact meer te willen met deze man. Hij wil graag een relatie met mij maar ik wil dat absoluut niet! Hij loopt nu te dreigen dat hij vaderschap gaat afdwingen en een advocaat gaat nemen en naar de ambassade gaat. Hij zegt dat hij me ertoe gaat dwingen om contact met zijn zoon te hebben. Maar er is geen enkele band tussen de twee en het ligt me zwaar dat hij na zo een lange tijd plotseling z'n leven wil beteren en mij dat eigenlijk oplegt en dat ik dat maar moet accepteren. Dit is altijd al een gevecht geweest sinds ik zwanger ben. Maar toen der tijd was hij helemaal een nietsnut. Hij zat alleen maar te gamen. Woont nog bij zn moeder en heeft geen baan. Nu is hij gedwongen om 1 dag in de week te werken omdat hij al 2 jaar een uitkering had. En nog heeft. Nu voelt hij dus dat hij op die manier z'n leven betert en dat ik dus moet accepteren dat hij contact met zijn zoon wil. Ik wil dit niet. Zijn zoon kent hem niet. Er is ook helemaal geen behoefte hieraan.

Is het mogelijk dat hij vanuit het buitenland op deze manier omgang of erkenning kan afdwingen?

Ik maak me zo een zorgen. Want deze man heeft het me enorm moeilijk gemaakt. En als hij op deze manier voor altijd in m'n leven kan zijn dan zou ik dat heel erg vinden.

Heeft iemand hier meer informatie over?

Alvast hartelijk bedankt.

vrijdag 20 februari 2015