Openbreken convenant

0 reacties

Hallo,

Ik ben ongveer 2 jaar geleden gescheiden heb 2 kinderen, 7 en 3 jaar oud en nu zit ik met de volgende vragen.

Kleine situatie schets:
In mijn huidige situatie heb ik de kinderen om de week, dus ik heb ze 7 dagen en daarna m'n ex en haar vriend 7 dagen. Ik heb redelijk goed contact met m'n ex, soms wel een woorden wisseling maar goed dat hoort er ook bij. Ik woon nu bij een vriend in huis, deze is door werk vaak van huis en ik vond dit de beste optie voor de kids en dat gaat goed. M'n huis is 2 maanden geleden verkocht dus kan ik weer voor een eigen woning gaan kijken. Tot zover alles ok. Nu komt het, de kids gaan fulltime naar het dagverblijf, m'n oudste zit natuurlijk al op school alleen breng ik ze allebei om 7 uur naar het dagverblijf en haal ik ze om 17:30 weer op en dat vind ik erg jammer. In mijn beleving wonen ze daar. Ik heb al geprobeerd om evt minder te gaan werken maar dat gaat financieel gewoon niet. Ik kan ook geen familie vragen omdat ze of ook fulltime werken of niet in de buurt wonen.

Nu woont mijn moeder in friesland en heb daar wel eens laten vallen dat ik die kids uit het dagverblijf wil hebben. Er kwam een gesprek op gang en ze opperde om naar friesland te verhuizen zodat zij ipv het dagverblijf de kids op zou vangen als ik te werk zou zijn. dat betekend dus dat ik naar friesland zou moeten verhuizen en daar werk zou moeten zoeken.

Ik heb hier heeel erg lang over nagedacht (7 maanden), de voor en de nadelen afgewogen en wat dan met die kids? ze kunnen niet op 2 scholen tegelijk enz enz.
Nu ben ik uiteindelijk op het volgende punt beland.
Ik heb daar een mooie carriëre kans aangeboden gekregen, ik heb zelfs al een school daar bezocht en een gesprek gehad omdat ik goed voorbereid wil zijn. Ook ben ik daar iemand tegengekomen die ik sinds eind december m'n vriendin mag noemen, dit is nog een reden geworden dat ik daar heen wil. Zij zal dan de kids opvangen ipv m'n moeder. De kids zijn sinds 2 weken op de hoogte dat wij samen zijn en dat gaat super goed. Ik besef me ook heel goed dat de relatie nog pril is en daarom heb ik mijn moeder als backup mocht het niet werken. Vooralsnog zie ik hier totaal geen problemen in maar ik houd overal rekening mee. Nogmaals de grootste reden is de kids uit het dagverblijf houden. Dit heb ik dit ook allemaal voorgelegd bij mijn ex en we komen er niet uit. Er staat namelijk in het convenant dat ik niet verder dan 25 km bij de huidige school van de kids mag vehuizen... dan kom ik dus ongeveer 50km te kort. Nu heb ik me laten vertellen en gelezen dat je een convenant rechtelijk kan openbreken als je er samen niet uit komt en dat het belang van de kids en daarbij carriëre en grote rol spelen.

Er zijn 2 opties:

Optie 1: De kinderen fulltime bij mij en om de week een weekend bij mijn ex.
Optie 2: De kinderen fulltime bij mijn ex en om de week een weekend bij mij.

De voordelen van optie 1 zijn dat de kids volledig uit het dagverblijf zijn, de kosten van het dagverblijf vervallen, ze een rustige en veilige thuishaven hebben omdat er altijd iemand thuis is. Ze hebben daar ook vriendjes die ze dan met regelmaat kunnen zien. Dat ik een frisse start kan maken in een nieuwe omgeving.

Nadelen van optie 1 zijn dat hun moeder minder zien, ze van hun oude school af gaan en niet meer in hun 'vertrouwde' omgeving wonen (al zijn er dit jaar al 2 kinderlokkers gespot, bewijs staat zelfs op fb)

De voordelen van optie 2 zijn dat de kids hun moeder vaker zien, ze in hun 'vertouwde' buurt blijven wonen en ze op hun eigen school blijven zitten

De nadelen van optie 2 zijn dat ik ze minder zie, ze gewoon nog op het dagverblijf zitten (wat uiteindelijk nou juist de reden is)

Na dit alles meerdere malen met mijn ex besproken te hebben zijn de volgende antwoorden gegeven.
Bij optie 1 ziet ze de kids te weinig, ze wilt niet dat de kids in friesland opgroeien en ze wil niet dat de kids worden opgevoed door oma (erg slechte relatie mee gehad tijdens het huwelijk)

Bij optie 2 heeft ze de kids teveel.

Ze berust zich dus op het convenant, en zegt dat ik niet weg mag en dat er verder geen mogelijkheden zijn tot een overeenstemming.

Nu zijn er een aantal zaken voorgevallen, zij heeft alle toeslagen aangevraagd en gekregen op eigen rekening en alleen de dagopvangtoeslag en de kinderbijslag gedeeld. In het convenant staat dat alle toeslagen op een gezamelijke rekening zouden worden gestort welke gewoon beschikbaar is zodat we allebei inzicht zouden hebben in de kosten van de kids. ze zou dit regelen, al meer dan een jaar terug maar dat is dus nog steeds niet gedaan en heeft dus al heel wat financiële voordelen ten opzichte van mij gehad. Ik heb dit meerdere malen aangegeven maar er gebeurt tot op heden nog steeds niets...

Onze dochter moest 3 weken geleden afzwemmen.... ze kwam niet opdagen vanwege werk. terwijl ze een week daarvoor de kids bij haar vader en moeder had gebracht omdat ze een week moest skiën...

Ook brengt ze de kids naar het dagverblijf terwijl ze thuis zit, ze werkt op de zaterdag dus een dag in de week is ze vrij. Als ik er dan om vraag is de reden "Zo houden we ze in het ritme en kan ik even hardlopen en een baan zoeken."

Kijk het is heel makkelijk om iemand zwart te praten, maar dit zijn de feiten. En elk verhaal heeft 2 kanten, ik zal ook niet alles perfect doen maar ik doe mijn uiterste best voor die kids want die hebben al genoeg te verduren gehad en dat gevoel heb ik niet bij m'n ex.

Nu is de grote vraag, hoe sterk sta ik in een evt rechtzaak als ik dit zou willen aanvechten? Wat zijn mijn kansen om dit convenant open te breken? Heeft het uberhaupt zin of is het convenant in deze situatie toch het sterkst.

woensdag 8 april 2015