volwassen wilsonbekwame vertandelijk gehandicapte dochter

0 reacties

Deze vraag is namens mijn schoonvader:

Mijn schoonvader is in 2006 gescheiden. In het convenant staat bij de volwassen uitwonende kinderen naast zijn 4 zoons ook zijn volwassen dochter genoemd. Bij de thuiswonende kinderen staat zijn (toen) minderjarige zoon. Over de laatste persoon staat erbij dat de expartner verantwoording en overleg moet hebben. (wat nooit is gebeurd, maar dat terzijde)
Wat niet in het convenant staat is dat zijn dochter verstandelijk gehandicapt is en op haar 18e wilsonbekwaam is verklaard. Zij woont in een instelling.
In het convenant staan ook geen afspraken over dochter.

Nu wil het geval dat de expartner ook sinds de 16e levensjaar van dochter curator is. Dochter is nu 33. Dit is in het huwelijk doorgedrukt door expartner.

Gisteren hebben alle broers een schrijven gehad dat zij op een hoorzitting moeten komen inzake een 2e curator voor hun zus. De vader heeft dit schrijven niet gehad.
De vader is nooit uit de ouderlijke macht gezet.

In hoeverre heeft de vader nog wat te zeggen over een aanstelling van een 2e curator en de zorg, begeleiding en verpleging van dochter?
Vader mag van expartner / curator bijv niet met zijn dochter gaan wandelen of een middag uit. Zo genaamd ivm gezondheid dochter, expartner/curator gaat wel iedere zaterdagmiddag wandelen.

Daar komt bij dat expartner/curator heeft besloten dat, mocht hun dochter komen te overlijden, haar nalatenschap naar de instelling gaat. Curator heeft ook buiten mede weten andere kinderen en vader bijvoorbeeld de begrafenis van dochter al geregeld. In hoeverre kan en mag dit?

In hoeverre moet een curator vragen aan de rechtbank of iemand van justitie hoeveel geld ze aan haar dochter mag besteden voor bijvoorbeeld nieuwe kleding / dagje uit / particuliere zorg voor dagje uit?

Wie kan ons helpen?

maandag 7 juli 2014