2 onder 1 kap woning, buren erg goed hoorbaar omdat hun verdiepingsvloer op onze muur ligt

0 reacties

Goedendag,

Vorig jaar december hebben we een 2 onder 1 kap woning uit 1980 gekocht, een harstikke mooi huis maar redelijk snel nadat we er ingetrokken waren hadden we toch een behoorlijk minpunt gevonden. We kunnen namelijk onze buren erg goed horen (zelfs als ze gewoon praten), zowel op de begane grond, op de 1e verdieping, als op zolder. (zelfs op de gang van de 1e verdieping kunnen we de buren in hun woonkamer horen…)

Ondertussen hebben we door wat gaten in muren te maken, wat andere zaken zelf te checken en een professionele geluidsmeting hebben we ondertussen een goed beeld van het probleem.
Ik zal hier even kort een opsomming geven van de informatie die we nu voorhanden hebben:
1) De woningscheidende muur heeft een spouw van 4cm zonder spouwhaken maar met speciebaarden (die dus de muren op plekken met elkaar in contact brengen)
2) De woningscheidende muur op de begane grond is aan onze zijde is 20 cm dik, de muur van de buren 10 cm (schoon metselwerk geweest in het beginsel)
3) Op de eerste verdieping is de dikte van de muren andersom. (wij muur van 10cm, zij een muur van 20cm)
4) Maar de breedte van het huis vanaf de buitenmuur is wel gelijk (zowel begane grond als op de eerste verdieping even groot)
5) Punt 3 en 4 samen levert als conclusie op dat de verdiepingsvloer van de buren op onze woningscheidende muur rust en de spouw dus verspringt (zie link voor een situatieschets: https://www.dropbox.com/s/beggqpweqoor87h/Geluid.jpg?dl=0)
6) Daarnaast liggen de verdiepingsvloeren ook zowat vast tegen elkaar (enkel heel dun stukje isolatie scheid ze)
7) De dakplaten zijn niet gescheiden tussen de huizen.
8) De geluidsmeting heeft uitgewezen dat geluid vanuit de woonkamer (begane grond) van de buren, even goed hoorbaar is op onze eerste verdieping als op de begane grond.
9) Op de bouwtekeningen van het huis is al het bovenstaande niet terug te zien, daar zijn de muren namelijk aan beide zijde 15cm met een spouw van 4-5cm).

We hebben op 1 slaapkamer, tegen de woningscheidende muur een geluidsisolerende voorzetwand gemaakt, deze werkt an sich wel maar toch is er nog behoorlijk veel geluid, dat via de vloer in de andere muren ‘uitstraalt’.
We zijn nu de zolder aan het verbouwen in de hoop hier een stille slaapkamer van te maken maar uiteindelijk zullen we het probleem ooit grootser aan moeten pakken om ook op de 1e verdieping en de begane grond het probleem op te lossen.
De huidige woningscheidende muur aan onze zijde kunnen we nu niet aanpassen omdat hier de verdiepingsvloer van de buren op rust… de enige oplossing die dan overblijft is een nieuwe woningscheidende muur maken, de oude laten staan, en onze verdiepingsvloer tussen onze oude en nieuwe muur door te slijpen, zo ook de zijmuren. Naast een hele grootste en dus prijzige verbouwing: nieuwe fundering = nieuwe vloer + nieuwe muur + stucen, electra, plafonds etc, houd dit dus ook in dat het woonoppervlak met zo’n 25cm aan breedte kleiner wordt.

Onze vragen omtrent dit probleem:
- Is dit een gevalletje verborgen gebrek? (we hebben bij de bezichtingen van het huis wel eens gevraagd naar geluidsoverlast en dat ontkende de verkoper toen, al is hij zelf slechthorend)
- De koop is nu precies een jaar geleden voltrokken, we hebben de koper nooit officieel op de hoogte gesteld van het probleem (niet op papier bevestigd), is er dan nog een mogelijkheid om een verborgen gebrek te claimen?
- Wat zijn onze rechten met betrekking tot de verdiepingsvloer van de buren die op onze muur rust, wij kunnen namelijk nu niet onze woningscheidende muur slopen omdat we dan de buren wellicht met een probleem opzadelen.

Ik hoop dat het een beetje een helder verhaal is, mochten er nog belangrijke onduidelijkheden missen dan hoor ik het graag.
Enige hulp/adviezen zouden we zeer appreciëren, we weten zelf namelijk niet goed wat we nu met dit probleem aan moeten.

dinsdag 9 december 2014