Aankoop woning met recht van overweg op grond naar naast/achtergelegen woning

1 reactie

Wij zijn van plan een woning te kopen op een stukje grond. Echter een strook van ca. 6 meter aan één zijde van het perceel (in totaal 25% van het perceeloppervlak!) betreft nu een verhard weggetje + stukje weiland dat toegang verschaft tot de woning/het perceel dat schuin achter de woning ligt die wij op het oog hebben.

Wij zouden of 1) minder willen betalen voor de woning omdat de die betreffende grond ons niets waard is (wij kunnen hem zo niet gebruiken en hebben de weg ook niet nodig) 2) een ander stukje grond in ruil ervoor erbij krijgen van de verkopende partij (die grond is er) 3) iets afspreken over de weg (die zou met gemak naast 'ons' perceel aangelegd kunnen worden aangezien dat een breed weiland betreft) maar uiteraard zal hiermee de verstandhouding met de nieuwe buren niet bepaald goed worden, dus dit lijkt me een slechte optie...

Hoe ga je om met de vierkante meter prijs van dit soort grond (de vraagprijs is acceptabel wanneer je alle vierkante meters meerekent maar niet meer wanneer er 25% van het perceel onbruikbaar blijkt)? De makelaar gaat ons binnenkort vertellen hoe het precies zit (wilde hij niet over de telefoon). Moet het recht van overweg ergens zijn vastgelegd? Het staat nl. niet in de advertentie, maar op de kaart van het kadaster is duidelijk te zien dat de weg bij deze woning en niet bij die van de achterburen hoort. En is het niet zo dat na x jaar gebruik van het stuk (door de buurman) het stuk zijn eigendom kan worden?

Wij komen graag meer te weten over onze rechten en plichten voor een we bod doen/het perceel kopen.

Alvast bedankt voor het meedenken.

vrijdag 20 januari 2012