bezit groenstrook claimen, niet ter goeder trouw

7 reacties

180 m2 groenstrook grenst aan mijn tuin en is door de vorige eigenaar (naar zeggen in mondeling overleg met gemeente) vanaf ca 1980 al bij de tuin getrokken. Om tuin en groenstrook is een dichte haag gezet met 1 m1 hoog gaas erin. Niet meer toegankelijk voor derden. Tevens bomen aangeplant, een achterompadje, een fietsenberging van 12 m2 en een kippenren geplaatst geheel of deels op de gemeentestrook.

Zo kocht ik het huis in 1993, mededeling verkoper: als je de groenstrook maar groen laat en hem onderhoud mag dit zo. In het NVM koopcontract wordt gesproken over woonhuis met houten fietsenschuurtje, geen erfdienstbaarheden ed. vermeld. In taxatierapport tbv hypotheek wordt bij bijzonderheden wel vermeld "een strook grond van ca 150 m2 is door de gemeente "om niet" in bruikleen gegeven, let wel, slechts een taxatierapport voor hypotheek, opmerking is wellicht geplaatst op aangeven van de verkoper, niet nav onderzoek kadaster/gemeente). In akte van levering niks over erfdienstbaarheden, het houten fietsenbergingkje (op gemeentegrond) wordt daarin niet meer vernoemd.

Vanaf 1993 onderhoud ik de groenstrook, beplant deze, gebruik hem nadrukkelijk als tuin als ware het gewoon mijn eigen grond. Ik laat bestrating met waterafvoer eronder aanleggen (achterompad, terras), bouw er een tuinprieeltje en hoog speelhuis voor de kinderen op, leg mijn stenen parkeerplaats deels op gemeentegrond. Al die tijd duidelijk 1 geheel met mijn tuin, niet meer openbaar. In 2001 plaats ik nog een serreuitbouw met de glaspui exact op de grens met de gemeentegrond, voldoende privacy want op de groenstrook van gemeente veel hoge bomen en struikgewas.

Dit huis staat sinds anderhalf jaar te koop. Potentiele serieuze kopers informeren bij de gemeente hoe het zit met die strook gemeentegrond. Bal gaat aan het rollen, ik krijg brief waarin ik gesommeerd wordt om binnen 3 maanden de gehele stook te ontruimen omdat ik deze illegaal in gebruik heb genomen. Volgens de gemeente is er geen gebruiks of onderhoudsovereenkomst afgesloten, ook geen huur. Dus illegaal en ontruimen. Alle andere voorstellen van mijn kant, alsnog bruikleen/onderhoudsovereenkomst, evt. huren, kopen? NEE, niet meer het beleid van de gemeente.

Ik houd een onverkoopbaar huis over. Gemeente gaat de ontruimde strook inzaaien met gras, weg privacy in serre. Formeel geen achterom meer, zal met fiets en kruiwagen dwars door huis moeten. Hel sfeer van de tuin weg. Aangezien oorspronkelijke garage tuinkame is geworden heb ik ook geen fietsenberging/tuinhuisje meer buiten.

Aldus. Ik wil bezit vd strook gaan claimen, nu alle andere opties niet bespreekbaar zijn.
Feiten:
- er is geen sprake van een schriftelijke overeenkomst, ik ben dus geen houder m.i. Mondelinge overeenkomsten zijn voor de gemeente niet geldig schijnbaar, daar heb ik nu dus ook geen last van. Dan maar niet ter goeder trouw.
- reeds vanaf ca 1980 is de tuin nadrukkelijk bij de tuin getrokken, geheel afgesloten door een ondoordringbare hoge heg, niet meer openbaar.
- er is een fietsenbergin op de gemeentegrond geplaatst, een eigen achterom gecreeerd, een kippenhok gezet. Belangrijkste...niet slechts een paar plantjes maar echt overduidelijk geclaimd als behorend bij de eigen tuin.
- vorige eigenaar en mij is geen schrijven van gemeente bekend waarin zij aangeven dat die strook grond van hen is.

Punt is echter, volgens mij ligt de bewijslast van minstens 20 jaar deze situatie bij mij. Ik denk dat de ondoordringbare heg het belangrijkste punt is. Welke zaken kunnen dienen als bewijslast?
1. zijn schriftelijke verklaringen of mondelinge getuigenissen van meerdere (oud) buurtbewoners die verklaren dat de strook grond echt bij de tuin getrokken is al in die tijd (vanaf 1980) en dat de huidige heg er toen ook al op die plaats stond voldoende?
2. zijn kiekjes van kinderen met op de achtergrond die heg en strook voldoende als aannemelijk gemaakt kan worden dat het kindje van destijds 6 inmiddels de vent is van 36 jaar?
3. luchtfoto's uit die tijd waarin de plaats van de heg staat? Waar kan ik oude luchtfoto's krijgen in detail? Door de hoge bomen zie je vaak alleen maar kruinen en valt de contour vd heg weg.
4. zegt de ouderdom van de grote bomen op gemeentegrond iets, of verklaring van ouderdom heg (indien mogelijk) door hovenier/bomenspecialist?

Ik heb gekocht in 1992, al mijn eigen bewijzen halen de 20 jaar dus helaas niet. Ook de makelaarsbrochure van destijds is te jong vrees ik....
Iemand nog andere ideeen om de termijn van langer dan 20 jaar te bewijzen? Op het huidige kadasterkaartje staan mijn illegale bouwsels nu ingetekend, maar dat is recent.

Hoeveel kans maak ik met dit verjaringsverhaal te ontrouw?
Is het soort "bewijs"wat ik hierboven opper wellicht voldoende?

dank

donderdag 30 december 2010