Hoe kan ik een upc verdeelkast laten verplaatsen?
Wij hebben sinds juni 2006 een woning gekocht.
Er bleek een upc kast op ons grondgebied te staan ongeveer 3 meter uit de voorgrens en 3 meter uit de zijgrens.
In verband met tuinaanpassing staat de upc kast ons in de weg, en wilden wij graag verplaatst hebben.
Aangezien er een groot bouwplan tegenover ons plaatsvond met 36 appartementen hebben wij upc voorgesteld gelijk de kast in de voortuin van dit gebouw te plaatsen .
Een verplaatsing van 12 meter. Dit is helaas niet uitgevoerd daar wij dit zouden moeten betalen volgens een frontoffice medewerker. Wel heeft het kabelbedrijf vier keer de straat opengebroken en kabels aangelegd vanaf dit gebouw naar dit kastje. Zelfs over het deksel van een waterverzamelput op mijn erf, en door mijn bestrating wat weer slordig is terruggestraat.
Wij zijn met de tuin bezig gegaan en hebben de oprit verplaatst en aan de voorzijde parkeerplaatsen gemaakt.
Sindsdien hebben we diverse malen gebeld/ brieven geschreven en om reactie gevraagd, er is geen contract met de vorige eigenaar over het gebruik van de privegrond.
Tot op heden geen reactie ontvangen van mensen die er verstand van hebben, wel veel domme opmerkingen van calcentermensen(frontoffice).
Een maal heb ik zelf een uitvoerder van upc weten te benaderen die zou komen kijken wat de mogelijkheden waren.
Deze meneer heeft ook niet meer gereageerd.
We zijn nu onderhand 4 jaar verder en hebben de grond nu definitief bestraat met dure bestrating.
Tevens heb ik weer een brief gestuurd met een uitleg van onze plannen en de mededeling dat als men onze verharding vernield er een straatbedrijf bij komt en de kosten geheel voor rekening van upc komen en dat wij een maandelijkse vergoediing van upc vragen voor huur van de grond teruggerekend vanaf aankoop woning.
Dit is nu een maand geleden en zoals verwacht weer geen reactie ontvangen.
Vandaag heb ik een medewerker van upc te pakken kunnen krijgen en die heeft toegezegd dat we binnen enkele dagen worden teruggebeld op mijn mobiel.
Dus weer even wachten?
We hebben al eerder een brief verstuurd over deze kwestie aangetekend ,maar er wordt alleen maar gereageerd op vragen die makkelijk te beantwoorden zijn en de rest wordt gewoon overgeslagen , dus aangetekend heeft mijn inziens niet veel zin.
Graag zou ik van iemand weten wat onze rechten zijn en hoe we dit zo snel mogelijk kunnen oplossen.
vr.gr. G. Ten Hoor
Hierover was laatst ook een vraag in Recht In De Regio. Kort samengevat: u heeft er niks over te zeggen waar zo'n kast komt, u moet het gedogen, en als u de kast wilt laten verplaatsen moet u het zelf betalen. Precies wat UPC zegt dus. Als u de kast dus echt dringend wilt laten verplaatsen, dan moet u zelf de kosten dragen.
Zie hier ook de betreffende aflevering van Recht In De Regio: http://www.eerstehulpbijrecht.nl/uitzending/recht-regio/02-04-2010
Dank voor uw reactie,
Maar de situatie is niet hetzelfde als bij meneer Li.
In ons geval staat het kastje ver van de openbare straat op ons eigen erf, en daar wordt in die uitzending niet over gespoken. Bij meneer Li staat het kastje op de openbare grond van de gemeente en die moet volgens de telecomwet dit gedogen.
Zoals verwacht zou een aardige mevrouw bij upc mij begin vorige week terugbellen , en zoals verwacht weer geen reactie.
De Telecommunicatiewet zegt hierover het volgende:
Artikel 5.2
1. De rechthebbende op of de beheerder van openbare gronden is verplicht te gedogen dat ten dienste van een openbaar elektronisch communicatienetwerk kabels in en op deze gronden worden aangelegd, instandgehouden of opgeruimd.
2. Voor zover het de aanleg, instandhouding of opruiming van andere dan lokale kabels betreft strekt de gedoogplicht zich tevens uit tot niet-openbare gronden, uitgezonderd tuinen en erven die met bewoonde percelen één geheel vormen.
3. Voor zover het voor het aansluiten van gebruikers op een openbaar elektronisch communicatienetwerk nodig is, strekt de gedoogplicht zich wat lokale kabels betreft tevens uit tot niet-openbare gronden, met inbegrip van tuinen en erven die met bewoonde percelen één geheel vormen.
Dus ik denk dat u het net als meneer Li zal moeten gedogen, ook op eigen terrein.
Dank voor uw reactie.
Ik zal even in deze nieuwe gegevens duiken.
Als ik het goed begrijp is geen van deze artikelen op ons van toepassing. Het kastje staat 2 meter van de openbare weg af op ons terrein. Er is geen reden dat de andere gebruikers(lees omwonenden buren alleen kunnen worden aangesloten op lokale kabels via ons erf. Het kastje staat vlak bij de openbare weg en alle omwonenden kunnen eenvoudig via de kabels in de openbare weg worden aangesloten.
Maar ik zal zeker verder in de telecommunicatieweg duiken misschien kom ik nog iets tegen.
Vriendelijke dank Gouke
Graag gedaan, ik wens u veel succes, en ben erg benieuwd hoe het afloopt.
Dit heeft niets met de telecomwet van doen. UPC zal de kast hebben geplaatst op gemeentegrond tenzij u de grond bezwaard hebt gekocht. In dit laatste geval heeft u geen recht van spreken. In het eerste geval moet u zich afvragen of het wel uw grond is.
Blijkt dat de grond niet als bezwaard is gekocht en het uw eigendom is kunt u UPC opdragen de versterkerkast op de openbare weg te plaatsen. Maar controleer of de grond wettelijk gezien wel uw eigendom betreft, ik heb hierover zo mijn twijfels,
Dit bericht is verwijderd
Ik heb inderdaad ook het vermoeden dat het om (voormalige) gemeentegrond gaat. Dat u geen recht van spreken zou hebben indien u de grond bezwaard heeft gekocht, is echter wat te kort door de bocht. Het hangt ervan af hoe e.e.a. in uw akte is omschreven. Mijn ervaring is dat er in goed overleg veel mogelijk is.
Het topic over de UPC verdeelkast is al geruime tijd afgesloten, echter heb ik een soortgelijke situatie en vraag me af wat hier mijn rechten in zijn.
Ik heb een hoekwoning waarbij ik recht van overpad moet verlenen aan mijn buren. Dit is ook wat in het koopcontract staat en waar ik voordat ik de woning kocht ook vanaf wist. Ook is het zo dat er een groot betonnen hok van KPN op mijn erf staat waar regelmatig een onderhoudsmonteur bij moet in geval van storingen. Ook dit was al bekend toen ik het huis kocht.
Nu is het echter zo dat KPN nog een kast tegen dit betonnen hok aan wil plaatsen omdat er nu glasvezelkabels gelegd moeten worden. Zo'n betonnen hok staat al niet mooi in je tuin, maar dat er nu nog één tegen aangezet gaat worden vind ik niet bepaald "tof". Het gaat dan om een kast van ongeveer 2 bij 1 meter.
Volgens de uitvoerder van dit project zou er in mijn koopcontract staan dat een meter rondom het betonnen hok op naam staat van KPN (dat dit dus niet mijn grond zou zijn). Ik kan hier echter niets over vinden. Er staat wel in het koopcontract dat ik toestemming dien te geven voor: "...het leggen, hebben, onderhouden, vervangen en verwijderen van kabels in de, op de aangehechte, door partijen gewaarmerkte tekening met streeparcering aangegeven, strook grond, alsmede het recht van weg over deze strook grond van en naar de opstal". Ze hebben gekeken of de "nieuwe kast" ergens anders zou kunnen staan, maar dit zou geen optie zijn omdat de afstand naar het betonnen hok dan te groot zou zijn. Tevens wil de gemeente zo'n grote "nieuwe kast" niet aan de straat hebben ivm het straatbeeld.
Nu heb ik niet zozeer moeite met de komst met zo'n kast op ons erf, alleen vraag ik me af of dit nu zomaar mag en wat er eventueel tegenover kan staan. Wij moeten hier namelijk tegenaan kijken, dus een financiële compensatie zou niet verkeerd zijn.
Heeft iemand hier wat meer verstand van dan mij? Graag jullie reactie.
Van belang is hoofdstuk 5 van de Telecommunicatiewet.
Zoals hierboven genoemd, artikel 5.2
1. (..)
3. Voor zover het voor het aansluiten van gebruikers op een openbaar elektronisch communicatienetwerk nodig is, strekt de gedoogplicht zich wat lokale kabels betreft tevens uit tot niet-openbare gronden, met inbegrip van tuinen en erven die met bewoonde percelen één geheel vormen.
Artikel 5.3
1. De aanbieder van een openbaar elektronisch communicatienetwerk die het voornemen heeft werkzaamheden uit te voeren in verband met de aanleg, instandhouding of opruiming van kabels, stelt degene op wie de gedoogplicht rust schriftelijk in kennis van dit voornemen en streeft vervolgens naar overeenstemming over de plaats, het tijdstip en de wijze van uitvoering van de werkzaamheden.
2. (..)
Artikel 5.7
1. De aanbieder van een openbaar elektronisch communicatienetwerk vergoedt aan degene op wie de gedoogplicht rust de schade voortvloeiend uit de aanleg, instandhouding of opruiming van kabels.
http://wetten.overheid.nl/BWBR0009950/volledig/geldigheidsdatum_05-12-2015
Het gaat hier om de aanleg en instandhouding van kabels, niet een verdeelstation.
Het lijkt er op, zoals in het koopcontract omschreven is, dat de vorige eigenaar een recht van weg heeft gevestigd voor het huidige verdeelstation. Dat het verdeelstation wel op grond van de KPN staat. Mogelijk niet in uw tuin.
Heeft u een tekening van de erfgrenzen uw perceel?
Zo niet, dan kunt u die voor €3,50 downloaden bij het kadaster.
https://www.kadaster.nl/web/artikel/producten/Uittreksel-kadastrale-kaar...
Goedemiddag,
Ook wij verkeren in een vergelijkbare situatie. Drie weken terug is er naast onze tuinmuur een kpn kast geplaatst voor de verbetering van het internet.
Wij hebben hoekwoning met een gemetselde tuinmuur (circa 2 meter hoog). Naast de tuinmuur is een kast geplaatst van 2 meter breed en ongeveer 1,5 meter hoog. Mijn bezwaar tegen de kast is dat onze woning erg inbraak gevoelig is geworden. Een simpele inbreker springt zo onze tuin in en kan ongestoord zijn gang gaan omdat de tuin een afgesloten terrein is. Dit geeft mij en mijn gezin een onveilig gevoel.
Bij het onderhouden van de tuinmuur zijn wij ook belemmerd.
Tevens is deze kast zonder enige overleg geplaatst, de verleende omgevingsvergunning is niet gepubliceerd, waardoor deze, mij inziens zijn rechtsgeldigheid verliest.
Nu heb ik hier over contact gehad met de gemeente en hebben zij een 'inbraakbeveiligs-kap' laten plaatsen. Dit is een eenvoudig dakje op de kast. Mijn inziens is dit voor kinderen een obstakel maar voor een inbreker een kleine hindernis.
Kan ik de gemeente of KPN vragen om de kast te verplaatsen aangezien ze binnenkort de bekabeling gaan vernieuwen? En kan ik beide partijen aansprakelijk stellen mocht er ingebroken worden doordat de inbreker via de kast de tuin ingekomen is?
Graag uw reactie.
Met vriendelijke groet,
Mevrouw Weber
Kijk voor publicatievoorwaarden:
https://vng.nl/onderwerpenindex/recht/gemeentewet/vraag-en-antwoord/moge...
Mogelijk kunt u nog bezwaar maken tegen de verleende vergunning als die niet op de juiste wijze gepubliceerd is.
Doe dit dan wel direct, u kunt bezwaar maken onder aanvulling van gronden. Het lijkt mij verstandig er dan wel in te zetten dat u al mondeling bezwaar heeft gemaakt.
Goedendag,
Na mijn bezwaarschrift heb ik een reactie mogen ontvangen. De plaatsing van de kast moet ik aanvaarden. Helaas is er geen reactie op het feit dat de kast mijn woning inbraak gevoelig maakt. Toch wil ik daar bezwaar op maken. Welke rechten heb ik?
Graag jullie reactie.
Op basis van welke wet of regeling (wetsartikel) moet u de kast aanvaarden?
Dat is de basis voor uw bezwaar.
Waarom kon die kast niet iets verder van uw muur afstaan?
Waarom is niet rekening gehouden met de mogelijkheid zo over uw muur te klimmen.
Waarom is de inbraakbeveiligingskap onvoldoende.
Waarom is er geen overleg met u geweest en in samenspraak met u een plek gevonden die veiliger was.