Kind veroorzaakt schade bij bezichtiging koopwoning door losstaande spiegel om te gooien. Wie moet betalen?

3 reacties

Tijdens de bezichtig van een koopwoning heeft onze zoon schade aangericht.
In een gangetje op de overloop op de eerste verdieping stond een spiegel, zonder lijst, ca 80x150cm, los en schuin tegen de muur.
Terwijl wij in de badkamer aan't kijken waren is hij de slaapkamer in gelopen en heeft daarbij waarschijnlijk de spiegel geraakt.
Deze viel vervolgens in 100.000 stukjes kapot over de parketvloer.

In eerste instantie leek het allemaal mee te vallen, maar bij het opruimen van de scherven zagen we al dat de lak van de vloer licht beschadigd was en er hier en daar kleine putjes in de vloer zaten.

De eigenaresse van de woning heeft ons telefonisch laten weten dat het wel meeviel met de schade en dat ze het bonnetje van de spiegel nog wel had.

Tot vervolgens haar ex man zich hierin ging mengen. Toen kregen we opeens een offerte toegestuurd voor het vervangen van vloerdelen twv € 1600,- en een spiegel twv € 1x60,-. Over de hoogte van deze bedragen hebben we al zo onze twijfels. Een bouwmarkt spiegel van 80x150cm kost naar mijn idee niet meer dan €50,-.

Voor ons is het verhalen op de WA verzekering geen optie. Die hadden we niet. De makelaar (aangesloten bij VBO & SCVM) zegt hiervoor ook geen verzekering te hebben.
OK, het is onze fout, maar zijn wij in dit geval echt 100% aansprakelijk voor deze schade?
Bovendien was de spiegel niet bevestigd aan de muur en stond deze gewoon schuin tegen de muur aan. Levens gevaarlijk, dan vraag je toch om ongelukken.

Over evt. aankoop van deze woning is geen sprake. Door de ontstane situatie denken we hier niet eens meer over na (ondanks dat het een leuke woning is en dit een potentieel huis voor ons zou kunnen zijn).

Wat is het beste om te doen? Hopelijk kan iemand ons verder helpen.

zondag 23 september 2012