Nieuwe raamventilatie zorgt voor geluidsoverlast

3 reacties

Situatie: ik woon al vanaf eind 2005 in een appartementencomplex, waar zowel koop- als huurwoningen in gevestigd zijn. Dit complex bevindt zich aan het spoor, het station ligt bijna bij mij voor de deur. Ook een tram gaat vlakbij mij voor de deur. Destijds heb ik appartement gekocht omdat ik zo ver kon kijken, het spoor vond ik toen geen probleem omdat er dankzij het geluidwerende dubbele glas vrijwel geen overlast van was. Van eind 2009 tot begin 2010 is er een grootschalige renovatie geweest waarbij het hele pand van buiten geschilderd is, de muren zijn gevoegd en slechte plekken zijn vervangen, de hoeken van het pand zijn verstevigd, slecht houtwerk is vervangen en tot slot hebben we HR++ ramen gekregen. Hier was ik in 1e instantie blij mee, omdat ik dacht nog betere isolatie!

Niets blijkt minder waar, de ramen zijn voorzien van raamventilatie die niet geisoleerd is, waardoor als ik nu in mijn woonkamer zit (gelegen aan de spoorkant) het lijkt alsof ik op het station zit, de tram die ik nooit hoorde, hoor ik nu elke keer piepend door de bocht gaan. Verder kan ik letterlijk de gesprekken op de straat volgen. Tevens zijn er bij mij voor de deur veel parkeerplekken en de stank van de diesels komt ook naar binnen. ( En, ja dan heb ik de ventilatie op dicht staan.)

Uiteraard heb ik dit, vorig jaar al,neergelegd bij het VVE bestuur, maar die geven aan het druk te hebben. Dit terwijl ik ze al meerdere keren heb gemaild en een keer gebeld. Erg frustrerend. OOk heb ik van verschillende mensen uit mijn trappenhuis handtekeningen, dat we graag oplossing willen om de geluidsoverlast tegen te gaan. Bouw en woningtoezicht, een architect en een bouwkundige hebben zich ook verbaasd over de raamventilatie omdat de ramen gewoon open kunnen aan de voorkant(dan is raamventilatie niet verplicht of nodig) en omdat ik op zo een drukke plek woon, geven zij aan dat er dan voor een suskast gekozen had moeten worden. BenW vertelde daarnaast nog dat als je een bepaalde (geluids)standaard hebt van een woning, dat er na een renovatie dan geen verslechtering mag optreden. Zij gaven wel aan dat ik dit eerst via de VVE moet proberen op te lossen, maar zij werken dus niet mee.
Mijn vraag: Wat kan ik nu doen? Wat zijn de relevante regels, bouwbesluiten waar ik me op kan beroepen. En wie is aansprakelijk? Kan ik op kosten van de aansprakelijke zelf weer geluidswerend glas zonder ventilatie plaatsen? Want de molens van de VVE draaien heeeeel langzaam en ik heb geen zin om 3 jaar op een oplossing te wachten..
Wie is aansprakelijk?
1) De woningstichting omdat zij volgens het convenant nog de renovatie hebben uitgevoerd?
2) VVE beheer, omdat wij ze dik betaald hebben voor het toezicht op de renovatie
3) VVE bestuur omdat zij het bestuur zijn en zij dit soort dingen moeten oplossen?

dinsdag 15 maart 2011