positie verborgen gebreken

1 reactie

Hallo,

halverwege dit jaar hebben we een woning gekocht, bouwjaar 1959. Voor de definitieve koop hebben we uiteraard een bouwrapport op laten stellen, waaruit uiteraard allerhande gebreken uit voort kwamen. We hebben toen nog geprobeerd de verkoopprijs naar beneden te krijgen, maar de verkopende partij, erfgenamen, wilden niet verder zakken en we hebben dat toen geaccepteerd omdat we de financiele middelen hadden om het zelf op te pakken en we het huis graag wilden hebben. Afijn, we zijn het huis gaan verbouwen, waarna we natuurlijk nog veel meer tegenkwamen, maar de gebreken bleven zich maar opstapelen. Houtrot in de uitbouw, lekkende gietijzeren riolering, asbest gebruikt in de uitbouw (wat pontificaal op de bouwtekening stond), ijzeren electriciteits leidingen met oude bedrading, etc, etc.

Aangezien we wisten dat er bij een oud huis nog wel het een en ander tevoorschijn zou komen en het heel moeilijk gaat worden om te bewijzen dat de erfgenamen hier vanaf wisten hebben we dat ook geslikt en zijn doorgegaan.

We wonen nu een maand in ons huis, met plezier welteverstaan, maar de gebreken blijven maar komen.

Twee weken geleden toen het heel hard regende en de wind vol op de voorkant van het huis stond ontdekten we een paar dagen later waterschade in het plafond van de woonkamer. Waarschijnlijk is dit het gevolg van lekkende gietijzeren drainage pijpen die aan de voorkant het water van het balkon moeten afvoeren, dus het hele plafond kan weer open.

Vandaag werden de dakgoten schoongemaakt en die mannen ontdekten dat de houten balken onder de dakpannen compleet doordrenkt waren. Gelukkig waren ze nog niet aan het rotten, maar alles moest wel geïmpregneerd worden. De lekkage daar werd veroorzaakt doordat de nokvorsten op sommige plekken gewoon losgekomen waren en ook de specie overal gescheurd was. Ook dit moest gerepareerd worden, dus weer extra kosten. Nu kwam dit niet helemaal als een verrassing omdat de buurman al vermeld had dat hij en de buurman aan de andere kant een aantal jaar geleden dat al gerepareerd hadden, maar dat de de toenmalige eigenaar van ons huis daar toen niet aan meegedaan heeft. Dat lijkt me flinke verzaking in het onderhoud van het huis.

Mijn vraag is natuurlijk, wat is mijn positie als koper van het huis om alsnog te proberen een deel, of misschien alle kosten te verhalen op de verkopers? Ik snap dat het een lastig verhaal wordt omdat het erfgenamen zijn en ze zich kunnen verschuilen achter het 'we wisten het niet' verhaal, maar ik moet als koper toch ook wel ergens bepaalde rechten hebben?

Heeft het zin om hier rechtshulp bij te gaan zoeken?

Alvast bedankt!

donderdag 17 december 2015