Te kopen woning (bestaande woning) voldoet niet aan bouwbesluit (ventilatie). Koopakte getekend voor constatering. Wat nu?

0 reacties

We hebben een koopovereenkomst getekend voor een bestaande woning (vrij jong , 2010).
De koopovereenkomst is een standaard NVM koopakte, waarin duidelijk een aantal zaken staan die verkopers veiliger stellen t.a.v. gebreken.
Volgens mij laat dit onverlet dat de woning geschikt moet zijn voor normaal gebruik. Vaak wordt gerefereerd aan het voldoen aan bouwbesluit.
In ons geval constateren we dat de woning niet voldoet aan de ventilatie eisen van de woning, wat volgens ons schadelijk is en dus niet normaal te gebruiken is.

De situatie is als volgt.

De woning is voorbereid op balansventilatie, maar de ventilatie unit is niet aanwezig in de woning. Ook de dakdoorvoer is niet aanwezig. Doordat blijkbaar de woning bedoeld was om uit te rusten met deze vorm van ventilatie, is er geen rekening gehouden met andere vormen van ventilatie. Alleen de ramen kunnen open. Er is wel een kiepstand aanwezig, maar niet regelbaar zoals deze zou moeten zijn. Ook is er een 2e badkamer, waar geen raam in zit en dus geen ventilatie heeft.

Ons is medegedeeld dat er geen WTW unit aanwezig was, maar wel al de voorzieningen voor waren getroffen. Verder staat dit niet in de overeenkomst. In onze beleving is een WTW unit een aanvulling op bijvoorbeeld balansventilatie maar sluit deze niet uit. De tweede badkamer zouden we pas in gebruik kunnen nemen na het regelen van ventilatie.

Het probleem treed echter op dat de rest van de woning momenteel niet voldoet aan het bouwbesluit en voor ons onvoldoende ventileert (of juist niet regelbaar is, doordat het tocht als de ramen open zouden staan). Er zijn alleen ramen aanwezig en geen ventilatie roosters (dauerlufting).

De vraag is : De levering vindt over enkele weken plaats. Hebben we nog mogelijkheden om er voor te zorgen dat de verkopende partij alsnog de woning laat voldoen aan het bouwbesluit , door de ventilatie juist te laten fungeren of om de kosten hiervan in mindering te laten brengen op de koopsom?

We zitten hier echt met onze handen in het haar, want het is geen goedkope operatie. We hadden dit later pas willen doen bij ingebruikname van de 2e badkamer, maar nu blijkt dat er anders geen goede ventilatie is , moeten we voor onze gezondheid dit direct doen, waar geen budget voor is...

Vriendelijk bedankt vast!

Loek

zondag 5 januari 2014