Terugkopen van recht op overpad bij verkoop huis van de buren

2 reacties

Ik wil u graag een netelige kwestie voorleggen. Het terugkopen van het recht van overpad onder druk en te duur (?)
Mijn vriendin woont in haar eigen huis met op haar stuk grond een recht van overpad. Ze heeft hiervoor een hek geplaatst dat steeds geopend kan worden. Het pad, 3 meter breed en 24 meter lang is inmiddels deel van haar tuin geworden, omdat het 15 jaar lang niet gebruikt is. Het middelste huis (dat nu verkocht wordt) en sinds 15 jaar onbewoond, wordt nu door de eigenaar (die het 5 jaar geleden voor 200.000 Euro kocht) verkocht. De makelaarster (ook heel erg aardig) zegt dat ze het recht niet zal noemen aan de nieuwe eigenaars, die n.l ook zonder kunnen. Het huis wordt aan de voorkant benaderd (ingang) en de achterliggende tuin grenst aan een maisveld. (er is vandaar geen mogelijkheid om op de weg te komen, vandaar het recht van overpad). De makelaar zei bovendien dat het 8 tot 10.000 Euro zou kunnen gaan kosten om dit recht van de eigenaar te kopen. Mijn vriendin nam zelf op zich om het contact met de zo "aardige" vorige eigenaar op te nemen en in eerste instantie een heel laag bod te doen (1.000 Euro). Waarop de verkoper reageerde met hij wilde er 10.000 voor hebben en het was wel 20.000 waard. Mijn vriendin reageerde met dat het een negotiation is, samenwerking en haar bod ligt nu op 9.000 Euro en is het maximum dat zij kan bieden.
Mijn vriendin is blij dat ze dit recht kan kopen van de verkopende eigenaar. Ze kan dan eindelijk haar tuin vrijelijk benutten om er planten aan te brengen etc. Haar tuin is slecht 6 meter breed in totaal, de overweg, in de tuin, is behalve de toegangs-poort niet zichtbaar. De tuin is tuin en grasveld. Het recht is notarieel vastgelegd en in meters bepaald. Het is haar grond. Ze is zich wel bewust van het feit, dat als ze ooit dit huis wil verkopen de waarde aanmerkelijk meer zal zijn ZONDER dit recht van overpad.
Nu ziet het er naar uit dat de spoedige ex-eigenaar er een slaatje uit wil slaan en haar bovendien bang maakt. Hij is advocaat van beroep. Hij meent wel 20.000 Euro te mogen vragen en dreigt met de hoogste bieder. Dat wil zeggen dat hij het aan de toekomstige bewoner wil aanbieden. (Deze legt cash! de gevraagde koopsom van 200.000 al op tafel. ) De advocaat dreigt en probeerd haar bang te maken door te beweren dat de toekomstige eigenaar er 3 appartementen in gaat bouwen en het overpad naar de garages kan leiden aan de achterkant van het huis. Dit is mijn vriendin niet bekend, ze heeft bovendien nog geen contact met de nieuwe bewoners, die al toegestemd hebben het te gaan kopen. Volgens de makelaar zouden ze er zelf in gaan wonen.
Als laatste is opgemerkt dat ze het geld niet heeft om meer dan 9.000 Euro te betalen. Dit was haar laatste bod. De verkoper-eigenaar dringt aan op een week, waarna hij het ook de nieuwe koper gaat aanbieden.
Is dit fair? Mijn vriendin is heel erg teleurgesteld in de "aardige" buurman, die daar overigens nooit gewoont heeft. Wat kan zij het beste doen?

zaterdag 18 september 2010