Verantwoordelijkheid voor Hemelwaterafvoer omliggende panden.

0 reacties

Beste Eerste Hulp bij Recht,

ik ben onlangs via de rechtsbijstandverzekering van mijn achterburen plotseling verantwoordelijk gesteld voor stankoverlast bij mijn achterburen. De stankoverlast ontstaat volgens mijn achterburen door de slechte afvoer van hemelwater afkomstig van ons pand. De rechtsbijstandverzekering sommeert mij de situatie op te lossen.

De situatie is als volgt:
In 2009 heb ik een oud huis (1890) gekocht in de oude binnenstad van Haarlem. De VVE bestaat uit 2 eigenaren (mijn bovenburen en ik), tot mijn bezit behoort de benedenwoning plus de steeg (eigen grond) die uitkomt aan de achterkant van mijn woning. Halverwege mijn steeg loopt er een dikke regenpijp over de grond De regenpijp stopt plotseling voor einde van de steeg en eindigt boven een bergje stenen waaronder zich een put bevindt. Vermoedelijk zit deze put niet aangesloten op het Riool. Op deze dikke regenpijp zitten verschillende regenpijpen aangesloten afkomstig van 4 verschillende panden. Er zijn 2 regenpijpen afkomstig van de klagende achterburen aangesloten op de dikke pijp in mijn steeg.
Het probleem: mijn achterburen (het pand waar mijn steeg langs loopt) klagen dus over stankoverlast en stellen de leden van onze VVE aansprakelijk middels hun rechtsbijstandverzekering (Arrag). Ze zijn er (denk ik) niet van bewust dat hun eigen hemelwaterafvoer (deel van de reden van het stankoverlast) ook aangesloten zit op de pijp in mijn steeg. De put waar de dikke regenpijp op eindigt (onder het bergje stenen) zit vermoedelijk niet aangesloten op het riool netwerk. In totaal komt er dus hemelwater van 4 verschillende panden uit in mijn steeg. Hemelwater van ons eigen dak wordt via 2 verschillende regenpijpen afgevloeid, 1 pijp loopt via omwegen ook naar de pijp in de steeg 1 direct naar het riool.(mogelijk hebben we deze pijp niet perse nodig).
Ik ben met de klagende buren overeengekomen dat ze een aannemer offerte mogen laten maken voor de oplossing van dit probleem. Ik heb tevens vernomen dat de eigenaar waar ik het pand van heb gekocht in 2009 op de hoogte was van dit probleem kort voor de overdracht. De achterburen hebben al te kennen gegeven dat ze niet willen opdragen voor eventuele kosten die dit met zich gaat meebrengen. De beste oplossing zou zijn dat alle regenpijpen netjes via de eigen panden worden afgevloeid en het hele bos aan regenpijpen mijn steeg uit kan.

De vraag:
1. Ben ik (onze VVE) wel aansprakelijk voor hemelwaterafvoer van mijn buren?
2. Graag zou ik willen dat de pijp van mijn grond afgaat aangezien de pijp 30% van het vloer oppervlak van de steeg in beslag neemt. Maak ik kans de zaak om te draaien en de pijp uit mijn steeg te laten verwijderen zonder daar zelf kosten aan te hebben.

Alvast hartelijk dank voor uw spoedige antwoord.
Met vriendelijke groet,

Philippe uit Haarlem

woensdag 30 maart 2011