Wanneer zijn ontbindende voorwaarden van kracht bij de aankoop van een bouwkavel?

14 reacties

Goeden dag allen,

Eind januari heb ik een bod uitgebracht op een bouwkavel die te koop werd aangeboden door een particulier. Voorafgaande aan dit bod heb ik met de verkopende partij gezeten en aangegeven dat ik wel afhankelijk ben van een hypotheekverstrekking. Afin, ik heb mijn bod uitgebracht ( geen ontbindende voorwaarden er nog bijgezet ) en 7 dagen later kreeg ik antwoord dat mijn bod geaccepteerd is ( hier werden ook niet hun voorwaarden bijgezet of per wanneer de financiën geregeld dienden te worden ). Vanaf toen tot nu hebben wij een aantal keren gezeten omdat de bouw een mogelijk CPO gaat worden en heb ik altijd aangegeven afhankelijk te zijn van de hypotheekverstrekking.
Pas afgelopen woensdag ( we zitten al medio april ) heb ik van de verkopende partij een concept koopovereenkomst mogen ontvangen, met hun voorwaarden tot levering van de grond en heb ik op mijn beurt mijn ontbindende voorwaarden voorgelegd.

Nu zegt de verkopende partij, omdat ik een bieding zonder ontbindende voorwaarden heb gedaan, zij daar niet mee kunnen instemmen daar zij zeggen dat door hun acceptatie op mijn bod er al een (koop) overeenkomst is. Maar ik heb nog helemaal niks getekend.
Ook zegt de verkopende partij dat mijn 3 dagen bedenktijd inging nadat zij mijn bod hebben geaccepteerd. Dit is toentertijd niet aangegeven of besproken.
Ook moet de aankoopsom van de kavel nu voor 1 juni betaald zijn, maar is dat voor mij niet mogelijk.

Waarschijnlijk erg naïef van mijn zijde, ik dacht ik doe een bod, zij kunnen deze dan wel accepteren of niet, en bij acceptatie bespreken we de voorwaarden voor in het koopcontract.

De vraag is nu: ben ik verplicht om de grond af te nemen, ondanks dat er nog geen getekende (koop) overeenkomst is? En in hoeverre is de overeenkomst die wij hebben tot de acceptatie van mijn bod bindend?

zondag 19 april 2015