Wanprestatie bouwbedrijf nieuwbouwhuis. Recht op financiële compensatie?

8 reacties

Dag allemaal,

Wij wonen nu een klein half jaar in ons nieuwbouwhuis. Begin maart zagen we dat er vochtplekken waren ontstaan in het plafond van de begane grond. We hebben meteen het bouwbedrijf ingeseind. Voordat er iemand kon komen (2 weken later) waren er op meerdere plaatsen vochtplekken ontstaan, allemaal onder de badkamer. Het was daarom duidelijk dat er iets aan de hand was. De installateur is een week bezig geweest om te achterhalen waar de lekkage vandaan kwam. Uiteindelijk waren er twee oorzaken op twee verschillende plekken in de badkamer: een niet-afgeknepen waterleiding achter het toilet en een andere leiding was doorgehakt bij het plaatsen van de douche drain en zonder vervangen in beton gestort. Beide oorzaken zijn het gevolg van menselijke handelen, nalatigheid. Er is gewoon niet goed werk geleverd.

Ondertussen was onze halve badkamer gedemonteerd; douche weg, toilet weg en meerdere tegels waren uitgebroken. Omdat de levering van nieuwe tegels lang duurde, hebben we in totaal 3 weken zonder normaal werkende badkamer gezeten. Erg vervelend met twee kindjes van 1 en 3 jaar oud. Het bouwbedrijf heeft de oorzaken van de lekkages aangepakt en de badkamer weer hersteld. Na veel 'zeuren' van onze kant, gaan ze nu ook de gevolgschade oppakken (plafonds met vochtplekken opnieuw spuiten).

We zijn nu met hen in gesprek over een compensatie voor de overlast en ellende van de afgelopen weken. In die drie weken, zijn we 8 dagen niet naar werk kunnen gaan terwijl er werklui in ons huis bezig was. Die dagen zijn we kwijt. Ook was het hele huis bedekt met een dikke laag bouwstof van het uitbreken van de badkamer, dit heeft ons veel tijd en moeite gekost om schoon te maken. En bovendien vinden we het heel ernstig dat er grove fouten zijn gemaakt tijdens de bouw die volledig te wijten zijn aan slechte kwaliteits-check van de aannemer en waar wij nu de dupe van zijn.

Mijn vraag is hoe het zit met een financiële compensatie voor de overlast die wij hebben ervaren. Komt het bouwbedrijf ermee weg om de schade te herstellen, of hebben we recht op een aanvullende schadevergoeding voor alle hinder en ellende? Ik zit ben immers straks weer tijd kwijt met de schilder die langs moet komen en zijn werk moet kunnen uitvoeren, er gaat ook veel tijd zitten in het contact met het bouwbedrijf (ze reageren nooit op tijd), ik zit met een badkamer waarin kleurverschil te zien is tussen de oude en nieuwe tegels, etc. Kortom, we balen ontzettend van de situatie en proberen nu te achterhalen waar we recht op hebben. Hopelijk kan iemand meedenken!

Groet,
Berkel

dinsdag 28 april 2015