lening + minderjarig zijn

5 reacties

Hallo.

Jaren geleden heeft mijn vader op mijn naam een lening afgesloten. aangezien mijn vader zwaar dyslectisch is heeft hij toen der tijd verschillende adviesbureau's gevraagd om voor zijn 4 kinderen een "structuur op te stellen waarin wel een beetje risico gelopen mocht worden maar dat het *te verliezen bedrag* nooit hoger dan de inleg mocht zijn". In andere woorden, een groot deel sparen (buffer) en een klein deel beleggen.

Wat hem verkocht is, is een aandelenlease pakket waarin alles belegd werd, en dat nog wel met geleend geld (waar de inleg gebleven is, weet ik niet). Dit pakket is toen der tijd opgekocht door de Dexia die heel snel geld begon te eisen. Mijn vader heeft contact opgenomen met de Dexia om uit te werken hoe dit is gebeurd. De Dexia bank heeft echter geen interesse om uit te zoeken of mijn vader is opgelicht (met hij wou kopen, en wat hem verkocht is) en heeft dit contact heel snel gesmoord met een brief: wij nemen een dezer dagen contact met u op.

Dit is de context van het probleem. Het advies dat ik graag wil hebben gaat over het volgende.

ongeveer een maand geleden kreeg ik een pakket van +/- 200 pagina's van allemaal ambtenarentaal door mijn brievenbus gedouwd waarin een hoop documenten zaten. Op de eerste pagina stond dat ik gedagvaard wordt vanwege een nog in te lossen schuld. het betreft een schuld van ruim 16.000 euro waarover een rente van ruim 13.000 euro over wordt gevraagd. Ik schrok mij een hoedje toen ik dit ontving. Zelf van ik een student van 24 jaar en ben ik al blij als er 50 euro op mijn rekening staat. Ik ben dit document gaan doorlezen maar veel snapte ik er niet van. Wat mij wel heel snel opviel was dat de handtekening van de lessee op mijn naam staat, en dat mijn vader als echtgenoot heeft getekend. Het tweede dat mij opviel was dat mijn geboortedatum (1986) bij zowel de Dexia bekend was maar ook bij de (gerechts)incassobureau's. Toen ik wat beter geen lezen vond ik ook de datum van het zetten van deze handtekening. Dit was in 2000. Nou kan iedereen met een beetje hoofdrekenen (of een rekenmachine) uitrekenen dat toen ik deze handtekening gezet heb onder dit contract, ik 13 of 14 jaar oud was (14 in mijn geval).

De Dexia bank heeft een incassobureau ingeschakeld om wanbetalers voor de rechter te slepen. Dit bureau heeft mij voor de rechter gesleept op 15 april (as. donderdag).

Mijn vraag is wat ik moet doen en welke stappen ik moet ondernemen. Mijn vader is ook gedagvaard en heeft laten weten geen advocaat te willen inhuren. Ik zelf twijfel maar weet dat ik een advocaat niet kan betalen als student.
Tevens wil ik weten op ze in hun recht staan om mij voor de rechter te slepen voor een handtekening die ik gezet heb toen ik 14 was. Di contract was toen onder mijn neus gelegd tijdens het eten met de boodschap dat ik deze moest ondertekenen. Hier is nooit uitleg over gegeven waar voor het was, of wat het uberhaupt was.

Alvast bedankt,

Arne.

ps. ik heb niet het hele verhaal hier neergezet omdat dit te lang wordt. Ik heb alleen de relevante informatie verteld. Als er dingen onduidelijk zijn, laat dit weten, dan ga ik hier op in.

zaterdag 10 april 2010