Lening tijdens huwelijk met huwelijksvoorwaarden word niet terugbetaald na echtscheiding.

19 reacties

Zoals het onderwerp doet vermoeden, een lastig probleem.

In 2007 werd mijn zoon en schoondochter nog net niet het huis uitgezet. Enorme schulden en er moest een oplossing komen. Aangezien je de kleinkinderen niet op straat wil hebben besloten mijn vrouw en ik een lening te verstrekken. Eerst werd er een plan opgesteld en werd er gekeken welke schuld van wie was. Uiteindelijk werd er meer dan 20.000 euro op 3 rekeningen gestort. Van dat geld werden schuldeisers direct voldaan tegen finale kwijting.

Pas enkele maanden later werd er een contract opgesteld. Onze zoon ondertekende de overeenkomst. Echter tekende onze schoondochter niet. Wij moesten haar maar vertrouwen, waren haar woorden. In totaal werd er 9000 euro betaald aan haar schulden. 2000 euro aan de schulden van onze zoon en 10000 euro aan gezinslasten (achterstanden).

Een jaar later begrepen wij ineens waarom onze schoondochter niet had getekend. Zij had intussen een verhouding met de buurman en kondigde hun scheiding aan. Opnieuw beloofde zij dat ze netjes zou betalen aan de lening. Allemaal mondeling, maar wij hadden nog steeds vertrouwen. Maar dat vertrouwen werd beschaamd. Er word niet betaald door onze inmiddels ex schoondochter. Ondanks dat wij haar al meerdere keren hebben aangeschreven.

Kan iemand ons hier adviseren wat te doen? Wij hebben van onze zoon alle bankafschriften gekregen waarop duidelijk is te zien dat ons geld is binnengekomen op hun rekeningen. Hun, want het was een gezamenlijke rekening waarbij zij als eerst werd genoemd als rekeninghoudster. Er is nooit een pas uitgegeven op naam van onze zoon op die rekeningen.
Tevens hebben wij bij alle deurwaarders bewijs opgevraagd zodat wij kunnen aantonen dat ons geld is gebruikt voor haar schulden. Al die schulden stonden dus alleen op haar naam.

Onze zoon was getrouwd op huwelijkse voorwaarden (koude uitsluiting) zodat haar schulden haar schulden zouden blijven. Onze zoon betaald nog steeds netjes af aan zijn deel. Het gezinsdeel wensen wij niet te verhalen om het niet al te lastig te maken.

Maken wij enige kans in een civiele procedure?

vrijdag 8 november 2013