Mag je zonder toestemming partner een deel van je inkomen aan je ouders geven?
Ik en mijn vrouw werken. Omdat haar ouders arm zijn wilt ze een deel van haar inkomen aan hun geven. Ik ben er tegen. Mag men zomaar en zonder toesteming van haar/zijn partner voor eigen inkomen besslissen?
Ja dat mag ze. Stel Uw ouders zou het moeilijk hebben wat zou u doen als uw vrouw u daarvan zou weerhouden? Wel een beetje coulant zijn hoor! Maar nu even jurisich gezien. Wanneer haar ouders een bijstanduitkering hebben dan mag het niet omdat ze dat moeten aangeven en het geld vervolgens van hun uitkering wordt afgetrokken, dus mag het niet. Alle overige uitkeringen talen hier niet naar.
Ik dank u voor toelichting.
Het mag dus wel, maar de enige die je een plezier doet is de belastingbetaler.
Ik heb een verbouwing merendeels met mijn vader gedaan,op een paar dingen na zoals pannen dekken.
Een van mijn collega,s zou dat wel doen voor mij, maar kon dat niet voor NIKS hij vroeg 25 euro per uur en deed dat samen met zijn broer en zoon dus 75euro per uur P.S. hij is in het verleden pannendekker geweest zij hij.
Na een paar dagen panlatten hele pannen en halve pannen gelegd te hebben,behalve de kielgoot moest geslepen worden en de hoek pannen gelegd worden, maar mijn collega had er een zooitje van gemaakt volgens mijn vader die terug kwam van een weekje vakantie,Onder en boven kwam hij uit met een halve pan,waar een hoek pan moest liggen kwam hij uit met een halve pan,maar een hoek pan kan niet geslepen worden de nok vorst was net berg en dal, met een woord een rotzooitje.
En ik heb ze iedere dag hun uren uitbetaald dus kan ik niet zeggen het is niet goed,ik betaal jullie niet .Heb in middels wel een andere firma het dak laten leggen,maar wel alles van het dak panlatten pannen alles wat mijn collega gelegd had,een flinke kosten post.Mijn collega voor betaald en die nieuwe firma weer betaald om alles er afhalen.
Nu mijn vraag kan een vrienden dienst dit zomaar een puin hoop er van maken en geen euro terug betalen zelfs de euro's die ik moet betalen aan die firma en wat ik weg moet gooien aan pannen en panlatten.Waar kan ik ergens mijn recht halen of weten jullie soms een oplossing daar voor
Zijn de inkomsten opgegeven bij de belastingdienst van uw collega, zijn broer en zoon? Zijn er sociale lasten over betaald? Als dit wel is opgegeven is er een factuur/overeenkomst op papier? Als dit niet het geval is dan praten we over zwartwerken. Dit is in beginsel al illegaal.
Sins wanneer wordt een vrienden dienst op papier gezet of een factuur van gemaakt.
En of mijn colleca dat opgeeft aan de belasting weet ik niet en is niet mijn zorg.
En zwartwerken is klussen en een uitkering hebben,en dat is niet hij werkt normaal op een fabriek.
U weet schijnbaar niet wat zwart werken IS
En wat U schrijft is mijn vraag niet,ook al is het een vrienden dienst kan hij zomaar een rotzootje er van maken en de centjes in zijn zak steken en mij voor de kosten op laten draaien
In hoeverre is een vriendendienst tegen een uurloon nog een vriendendienst?
Als een dienst tegen betaling is, heb je ook een aanspraak uit de aanneemovereenkomst, als die niet goed is uitgevoerd.
Bij een onbetaalde vriendendienst heb je in de regel geen aanspraak op de helpende vriend, die je zelf hebt ingeschakeld. Anders zou er niemand meer een onbetaalde vriendendienst verrichten, als je daar alleen maar schadeclaims mee riskeert als er iets onopzettelijk fout gaat.
Of de dakdekker zijn inkomsten aangeeft, is iets tussen hem en de Belastingdienst. De fiscale kant van de zaak is hier niet van belang.
Hier gaat het alleen maar over een civiele vraag: kan de opdrachtgever zijn schade claimen?
Op de oorspronkelijke vraag van Firooz is nog steeds geen goed antwoord gegeven. Die vraag, al van september 2010, luidt:
"Ik en mijn vrouw werken. Omdat haar ouders arm zijn wilt ze een deel van haar inkomen aan hun geven. Ik ben ertegen. Mag men zomaar en zonder toesteming van haar/zijn partner voor eigen inkomen besslissen?"
Hier is van belang artikel 1:88 van het Burgerlijk Wetboek. Dat artikel 88 noemt bepaalde rechtshandelingen waarvoor de ene echtgenoot de toestemming van de andere echtgenoot moet hebben. Dit artikel is geschreven om echtgenoten tegen elkaar te beschermen bij veel geld kostende of riskante beslissingen. Daaronder vallen ook giften. Hoe nobel de motieven van de vrouw ook zijn, voor het doen van giften heeft de ene echtgenoot de toestemming van de andere echtgenoot nodig. Ongeacht of men in algehele gemeenschap van goederen is gehuwd of niet. En ongeacht aan wiens kant het weg te geven vermogen is binnengekomen.
Géén toestemming is echter vereist voor giften die gebruikelijk en niet-bovenmatig zijn. Denk aan verjaardagscadeautjes, huwelijkscadeautjes, de gezinsbijdrage aan de kerk, enz.
Het hangt er dus van af of sprake is van gebruikelijke, niet bovenmatige giften, dan wel van andere giften. In dat laatste geval is de toestemming van de andere echtgenoot nodig. Soms kan de rechter vervangende toestemming geven.
(Let op: geld uitlenen en daarvan vervolgens gedeelten kwijtschelden, is ook een vorm van een gift.)
Voor de volledige tekst van artikel 1:88 BW zie http://wetten.overheid.nl/BWBR0002656/Boek1/Titel6/Artikel88/geldigheids....
Art. 88 spreekt van toestemming, niet van medewerking. De echtgenoot die toestemming geeft, wordt dus géén partij bij de overeenkomst (hier: de schenking).
Indien de toestemming (en indien ook de vervangende toestemming van de rechter) ontbreekt, is de rechtshandeling (de schenking) in beginsel wel geldig, maar achteraf vernietigbáár door de echtgenoot die toestemming had moeten geven (art. 1:89 BW). Daarvoor geldt een termijn van 3 jaar: art. 3:52 lid 1 sub b BW.
Als de schenking wordt vernietigd, moet de gift terug worden gedraaid.
Houd ook rekening met het volgende:
1. Als een gift (of meerdere giften binnen een bepaalde termijn samen) boven een bepaalde hoogte uit komt, wordt daarover schenkbelasting verschuldigd. Wel is er een vrijstelling van schenkbelasting voor schenkingen verkregen door iemand, die niet in staat is zijn schulden te betalen, indien en voor zover het verkregene strekt om de begiftigde daartoe in staat te stellen (art. 33 sub 8° van de Successiewet 1956). Arm zijn (geen strak omlijnd begrip) is niet hetzelfde als schulden hebben en op geen enkele wijze in staat zijn zijn schulden te betalen.
2. Als de begiftigden een bijstandsuitkering hebben en hun vermogen (mede) door de gift boven het vrij te laten bedrag uit komt, is het resultaat van de gift dat zij worden gekort op hun uitkering. In feite ben je dan aan de gemeentelijke sociale dienst aan het schenken.
Wat een eventuele bijstandsuitkering betreft: de schenking mag wél, er is geen schenkingsverbod, maar als door de schenking bij de begiftigde bijstandsgerechtigden het vrij te laten vermogen wordt overschreden, wordt dat op de uitkering gekort en ben je als schenker in feite alleen maar aan de gemeentelijke sociale dienst aan het schenken.
Ook schenkbelasting kan aan de orde zijn, afhankelijk van de hoogte van de schenking (of van meerdere schenkingen kort na elkaar samen) en van de vraag of en in hoeverre de vrijstelling van art. 33 sub 8° Successiewet 1956 hier aan de orde is.
Voor de rest vraag ik je in verband met de geldigheid van door de ene echtgenoot gedane giften betreft, artikel 88 eens te lezen van het Burgerlijk Wetboek Boek 1. Een dergelijke schenking behoeft de toestemming van de andere echtgenoot en is bij gebreke van die toestemming (of van de vervangende toestemming van de rechter) drie jaar lang door de andere echtgenoot te vernietigen (art 1:89 juncto art. 3:52 BW). Tenzij het giften betreft die in de categorie "gebruikelijk en niet bovenmatig" vallen.
Wat bovenmatig is, hangt van de levensstandaard en de levenswijze en de levenssfeer van de gever(s) af en bij gebruikelijk denke men aan verjaardagscadeautjes e.d., gelegenheden en omstandigheden waarin in het maatschappelijke verkeer en bij de desbetreffende weldoeners giften "passen" en min of meer verwacht worden.
Zwartwerken is niet noodzakelijk een uitkering hebben en bijklussen. U weet dus niet wat zwartwerken IS. Het is arbeid verrichten waarbij werkgever en werknemer geen belasting en sociale zekerheidspremies betaald.
Om antwoord op je vraag te geven: Je vriend/collega was een voormalig "pannendekker" zei hij. Je hebt dus een vriendendienst aangenomen in de verwachting dat hij een expert was op dit gebied. Er zijn in verzekeringen "vriendendienst"-clausules opgenomen, maar ik betwijfel of die dit gaan betalen. Verder vraag ik me af of je een uurloonbetaling mag rekenen tot een vriendendienst. Omdat er betaling is verricht voor de arbeid voor wat een professionele afwerking had moeten zijn mag je ook kwaliteit verwachten. Vandaar ook mijn vraag omtrent een factuur/overeenkomst? Ik wilde weten of er vooraf afspraken zijn vastgelegd. Die vergroten je kans namelijk.
Ik zou dus zeggen dat de collega aansprakelijk is. Echter zou ik adviseren om eens contact op te nemen met het juridisch loket voor extra advies.
Heb afgelopen jaar een huisje gekregen het heeft even geduurd eer ik deze betrad. In de tussen tijd voor ik met schilderen etc. begon rook ik een sterke gaslucht.
Er werd een gaslek geconstateerd.
Gemaakt en niks meer van vernomen , totdat ik mijn afrekening kreeg ben totaal nog geen 6 maanden in de woning geweest alleen. Moest meer dan 800 euro bijbetalen dus iets meer dan 2000 euro verbruik????
Gemaild gebelt etc. zelfs het personeel vertelde mij dat dit niet kon.
Heb uteindelijk een mail gehad er waren afgespraken gemaakt dat ik ook een uitslag zou krijgen ( dus niet, ook geen mails ontvangen etc.) dat ik toch die 800 euro moet betalen omdat het lek na de opmeting is geconstateerd??
Ikzelf denk dat dit niet het geval is wie helpt mij, of weet wat ik hieraan kan doen en/of ik uberhaupt moet betalen.
Het zou zuur zijn want ik heb niet voor dat lek gezorgd. Plus ik heb een bevestiging gekregen dat er een lek was en is gemaakt.
Je zou denken wees blij dat het geen 3000 euro is maar ik werk maar verdien geen bakken met geld dus is die 800 veel.Plus het is toch belachelijk wat hun zeggen.
Help Help
Alvast dank
Je hebt nog geen uitslag van de meting gekregen. Heb je er al achteraan gebeld of gemaild? Hoe is het lek dan ontstaan?
Misschien een onderhoudsgebrek waar de woningbouw verantwoordelijk voor is, of heb je zelf een apparaat verkeerd (laten) aansluiten?
Het is verstandig om afspraken te maken over die €800, anders komen er misschien nog incassokosten bij.
goedeavond heb 2 leningen lopen samen met een exvriend hij wil niet betalen ben ten einde raad ik kan het niet alleen opbrengen wat moet ik doen bvd carin vd hooven boons *verwijderd door de redactie*
caincawm42,
Ik begrijp dat je graag telefonisch een antwoord wilt, maar zo werkt het niet op dit forum. Bovendien kan nu iedereen je bellen en dat is niet verstandig. Je kunt het best de telefoonnummers wissen.
Buitenom dat...er staat een echte naam bij en nu kan je zien dat ze uit omgeving Tilburg komt.
Maar...
Staan de leningen op 1 naam of beide? Anders kan de schuldeiser het volledige bedrag op elk van de partners verhalen. Dus ook op jouw.
Betaal je meer dan de helft, dus ook een deel van je ex-partner, dan kun je het te veel betaalde bedrag bij hem of haar vorderen. Schrijf hiervoor een aangetekende brief waarin je je ex in gebreke stelt en aanspraak maakt op het bedrag dat hij moet voldoen. Geef ook de termijn aan waarbinnen je het openstaande bedrag wenst te ontvangen; bijvoorbeeld twee weken.
Reageert je ex niet op dit voorstel, dan zal je de hulp van een incassobureau moeten inroepen. Haalt dit evenmin iets uit, dan kun je naar de rechter stappen: de kantonrechter wanneer de vordering minder dan € 25.000,- bedraagt. En de sector civiel wanneer de betalingsachterstand hoger dan dit bedrag is. In beide gevallen is het raadzaam een advocaat in de arm te nemen.
Ga anders eens naar een juridisch loket voor extra advies.
Als je al een aanmaning hebt gekregen van de schuldeiser of de zaak ligt al bij een incassobureau of deurwaarder, bel hen dan.
Leg de situatie uit, vertel er bij dat je jouw aandeel in de schuld wel wilt betalen. Probeer hiermee te voorkomen dat je nog extra kosten moet betalen. Doe je niets dan gaat een inningsprocedure steeds verder, met alle kosten van dien.
Kan ik mijn rijbewijs kwijtraken terwijl ik beschonken op de fiets zit?
Je kan geen rijbewijs kwijt raken als je dronken bent op de fiets. Je kan wel een rijverbod krijgen van enkele uren.
http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/fiets/vraag-en-antwoord/raak-ik-...
Advies is eigenlijk om je thuis te laten brengen door een taxi of vrien(in). Mocht je een ongeluk krijgen dan is dat natuurlijk erger.
Ik ben buschauffeur in dienst bij een OV- bedrijf.
Ik ben in het bezit van een dash-cam en deze plaats ik voor de voorruit van de bus. Ik maak opnames recht voor uit op de openbare weg handsfree.
Ik als buschauffeur ben verantwoordelijk voor alles wat er met de bus gebeurt, maak ik een verkeersovertreding krijg ik de boete, ben ik schuldig aan een aanrijding, word ik aansprakelijk gesteld. Die camera beelden kunnen mijn schuld/onschuld aantonen.
Vraag: kan mijn chef (werkgever) mij verbieden opnames te maken, tijdens de diensuitvoering?
Hallo allemaal.
Ik zit met het volgende,
Een tijd geleden heeft mijn vriendin me geld geleend, omdat ik het nodig had. Ik had haar gezegt dat zodra ik het geld heb ik haar als eerste der geld terug zal geven. Dat was geen probleem. Nu tijd verder, heeft ze me al paar keer gevraagd of ik haar geld kon terug geven ik zei, dat ik het echt niet heb en ook niet van iemand kan lenen om haar geld terug te betalen. Deze berichten gingen allemaal via de mail soms whatsap maar dat was een oud telefoonnummer. Nou om verhaal kort te houden ik zit nog steeds in een rot situatie vooral of financiële gebied ik heb op dit moment ook geen inkomen etc ben dat wel allemaal opnieuw aan het regelen, maar paar dagen terug kreeg ik een mailtje van haar met daarin dat ze het zat is en dat ze aangifte tegen mij gaat doen met haar ambulante medewerker of zoiets.. Ben daar toch wel van geschrokken omdat toen ze mij het geld gaf en onze mailtjes erna toen zei ze tegen mij dat ik het rustig aan moet doen dat ze mijn situatie begreep etc, ik snap haar ze wilt haar geld terug, maar ik weet echt niet hoe ik eraan moet komen. Nu is mijn vraag dus wat als zij echt die aangifte gaat doen wat gebeurt er dan verder ? Kom ik dan in problemen weet niet wat ik me erbij moet voorstellen maak me zo druk nu, dat deed ik al want het zit me zoiezo niet lekker maar nu al hele aal niet kan dit er absoluut niet bij hebben. Ik heb haar wel terug gemaild met daar in hoe de situatie er nu uitziet dat ik bezig ben met inkomen regelen en dat als dat geregeld is ik haar gelijk terugbetaal, maar weet niet of ze daar op wacht.
Kan iemand me helpen hoe dat te werk gaat..
Liefs x
Je zat en zit nog steeds in de financiële problemen, dat is duidelijk.
Wat je vriendin precies wil doen is mij niet duidelijk, wel dat ze alles op alles zet om het geleende geld terug te krijgen.
Ik zou je aanraden met haar in gesprek te blijven. En dan niet van: "Ik heb het nu even niet en straks wel", dat lijkt mij niet reëel. Doe een voorstel om binnen ... maanden elke maand... terug te betalen.
Kijk intussen eens op je bankrekening.
Wat zijn je inkomsten per maand en wat zijn je uitgaven. Doe dat eens tot een half jaar terug elke maand en kijk of je wat overhoudt of dat je tekort komt.
Als je meer uitgeeft dan je verdient, dan zul je zaken, zoals abonnementen, op moeten zeggen.
Heb je intussen zoveel schulden dat je er niet meer uitkomt, maak dan een afspraak met de gemeentelijke kredietbank, misschien kunnen zij je helpen.
Je hebt nu geen werk en geen inkomen en je bent bezig inkomen te regelen.
Ga alle uitzendbureaus af, pak alles aan en zorg dat je een baan krijgt, zodat je haar terug kunt betalen.
bij deze mijn vraag ik woon al sinds 20 jaar op mijn adres, ik heb van het begin snel groeiende coniferen geplant , nou kwam mijn buurman 15 jaar later wonen hij vroeg aan mij wat ik ging planten op mijn grond ik zei snel groeiende haag hij zei wil je geen schuuting ik zei nee hou wel van een beetje groen , zo gezegd zo gedaan hij heeft er 15 jaar geen woord over gerept nou was die haag te hoog bijna 250 meter dus gevaarlijk om te snoeien kwam er niet goed meer bij, dus heb die haad terug gesnoeit naar 180 en toen begon de ellende had ik hem moeten vragen enzo enzo , nou heeft hij de haag aan zijn kant helemaal dor geknipt zit geen groen meer aan alleen maar stronken dus ik heb aan mijn kant enkel een strookje groen nog wat het nog goed doet maar zijn kant en binnenin is helemaal dor , hij is nou bezig met een schutting plaatsen. mag van mij maar mag hij die haag zomaar kapot knippen , straks krijg ik het gezeik de stronken duwen zijn planken kapot wat moet ik hier aan doen HELP
Goedendag,
Een vraag: Wij willen een huis kopen waar "recht van overpad"op berust. Het recht van overpad is bedoeld om een persoon naar de moestuin te laten gaan. Nu wilt deze persoon zijn moestuin verkopen, kan hij deze dan verkopen met recht van overpad zodat de nieuwe eigenaar van de moestuin ook over ons perceel mag. Zo ja mogen wij dan bepaalde handelingen eisen zoals poort sluiten ivm een hond.
Met vriendelijke groet,
Een recht van overpad hoort bij de grond en niet bij een persoon.
Dus als de moestuin wordt verkocht blijft het recht van overpad bestaan, wie ook de eigenaar van de moestuin wordt.
Als de nieuwe eigenaar door jullie poort moet om zijn moestuin te bereiken, dan is het niet meer dan normaal dat hij die poort ook even sluit. Misschien er een deurdranger opzetten=