Onderhandse lening

1 reactie

Hallo,
Ik wil mijn broer eventueel geld lenen zodat hij zijn schulden kan betalen. Ik wil dit echter allemaal goed regelen, omdat je natuurlijk nooit de garantie hebt dat iemand terugbetaald. (Als ik de topics op dit forum zie durf ik er bijna niet aan te beginnen). Ik heb dan ook gekeken naar professionele schuldhulpverlening, maar ik weet vrijwel zeker dat hij bij hun niet zal beginnen over het geld dat hij van mijn ouders heeft "geleend". Via schuldhulp zal hij dus alleen kijken naar de officiële schuldeisers. Ik wil hem voorstellen als zijn schulden af te betalen, inclusief mijn ouders zodat hij alleen bij mij nog schuld heeft. Op die manier weet ik zeker dat mijn ouders hun geld terug krijgen. Zij zullen daar zelf nooit over beginnen. Ik ben zelf 25 en heb niet zoveel kaas gegeten van financiën op dit gebied kan daarom wel wat hulp van dit forum gebruiken. Mijn broer is jonger en studeert nog. Omdat hij nog jong ik neem ik aan dat ik zeker binnen 10 jaar wel mijn geld terug zal krijgen (als hij vast werk heeft.)

Gister las ik iets over onderhands lenen. Ik heb een modelovereenkomst gevonden. Hierover een paar vragen:
- Waar moet ik aan denken. Ik las registratie bij belastingdienst. Wat nog meer?
- Hoeveel rente moet ik minimaal vragen zodat het door de overheid niet gezien wordt als een schenking? (Ik hoef in principe geen rente, misschien alleen wat ik mis loop aan spaarrente, maar dat is momenteel zo laag)
- Ik denk erover hem te vragen mijn rekeningnummer door te geven aan zijn werkgever zodat zijn loon op mijn rekening komt. (bijbaantje winkel) Dit omdat ik bang ben dat hij nog meer schuldeisers heeft die hij voor mij achterhoud en/of hij het geld anders weer uitgeeft. Op deze manier betaald hij mij in ieder geval iets terug. De zorgverzekering zal ik dan voor hem betalen van dat geld en de rest is aflossing. Ik kan hem dan maandelijks x euro hiervan geven als zakgeld. Kan dit of heb ik nu iets heel raars bedacht? ;)

Ik hoor graag tips en adviezen en ervaringen van jullie :)

donderdag 3 juli 2014