Shenkingen onder uitsluitingsclausule: alles geïnvesteerd, nu scheiden. Wat zijn mijn rechten?

12 reacties

Deze situatie valt zowel onder het forumdeel 'Lening of schenking' als 'Trouwen en scheiden', ik heb er voor gekozen het hier te plaatsen, omdat het primair om het verhalen van een aantal schenkingen gaat.

Mijn vrouw en ik gaan binnenkort scheiden.

De afgelopen jaren hebben mijn ouders mij een aantal schenkingen gedaan, in totaal gaat het om een ruim een halve ton, waarvan ongeveer 40 mille is geschonken onder een uitsluitingsclausule die is opgesteld bij de notaris. Deze hebben ze op laten stellen na de scheiding van mijn broer, voor de zekerheid.

Al deze schenkingen zijn echter uitgegeven: een heel groot deel hiervan is gestoken in de verbouwingen van ons oude huis. Hiervoor zijn we eerst een lening aan gegaan en de schenkingen zijn gebruikt om deze lening af te lossen over een periode van een vijftal jaar.

De laatste schenking van ruim 15 mille is een zestal maanden geleden gedaan en was helemaal bestemd voor onze nieuwe woning.

De schenkingen die onder de uitsluitingsclausule vallen, zijn allen naar mijn privé rekening overgemaakt met als beschrijving 'Schenking zoon M privé'.

Mijn echtgenoot en ik hebben geen eigen vermogen, alles is gestopt in het oude en nieuwe huis. Bij verkoop van dat huis zal er geen noemenswaardige restwaarde over blijven, dus ook geen restschuld. Ik kan goed aantonen waar het geld van de lening voor gebruikt is en de aflossingen van de lening zijn gebeurd vanaf dezelfde privé rekening als van waar de schenkingen op zijn overgemaakt.

Nu is mijn vraag: waar heb ik recht op? Is dat de helft van het totale bedrag, of het hele bedrag, zit er nog een adder onder het gras?

Alvast bedankt,

gr. eltee!

maandag 11 april 2016