Mag een zus, zonder overleg met overige kinderen, een en/of rekening openen op naam van haarzelf en onze slechtziende vader?

3 reacties

Moeder overlijdt. Vader is zeer slecht ziende en kan dus geen eigen administratie voeren, dus ook geen geldzaken controleren. Oudste zus heeft zonder overleg met broers of zussen een nieuwe rekening geopend, een en/of rekening met hierop de naam van haarzelf en onze vader. Nu vader is overleden blijkt dat oudste zus de bankafschriften van de 1e vijf jaren na overlijden van moeder niet meer in haar bezit heeft, en deze heeft vernietigt. Er is tussentijds geen kascontrole geweest door broers of zussen waar zij nog mee in contact stond. Er zijn broers en zussen met wie zij geen contact meer had, die nu moeten geloven dat zij correct heeft gehandeld. In 1 jaar tijds is er fl. 98.000,00 (gulden) verdwenen van bovengenoemde rekening. Wel zijn er in een schrift handgeschreven uitgaven vermeld, zonder bijgevoegde kassabonnen maar wel herhaaldelijk dubbel geschreven uitgaven. Ergens in het schrift wordt ook nog eens vermeld dat vader financieel er maar krap bij zit. Hij zit in een verzorgingstehuis en ontvangt ruim 500,00 euro per maand en heeft de beschikking over bijna fl. 100.000,00 gulden. Dan kan je toch niet meer van krap spreken, lijkt mij.

 

Vraag 1: hebben wij alsnog recht op inzage van de uitgaven van een en/of rekening van een zeer slechtziende vader en een dochter die qua financiele getallen absoluut het dieptepunt in onze familie is met lagere schoolopleiding van 3 of 4 klassen BLO (bijzonder lager onderwijs). Niemand krijgt het voor elkaar om een sluitend antwoord te krijgen op onze vragen waar die bijna fl. 100.000,00 gulden gebleven zijn. Zus werkt nergens in mee, wordt boos en roept dat wij geen rechten hebben, het was haar bankrekening immers.

 

Vraag 2: Mogen wij eisen van onze zus dat zij ervoor gaat zorgen dat die bankafschriften door haar worden opgevraagd en zij alle gemaakte kosten hiervoor vergoed.

 

Vraag 3: Kan het zomaar zijn dat een slechtziende ouder samen met een willekeurige dochter een en/of rekening opent na het overlijden van zijn vrouw, waar alleen zijn inkomsten op worden bijgeschreven en dat niemand het recht heeft in inzage van de uitgaven van zijn/haar achtergebleven ouder.

maandag 19 april 2010