Afvoer bovenburen kapot, wie moet dat betalen

2 reacties

Ik woon in een oud appartementen complex met 2 bovenburen en drie buren aan de andere kant van het portiek. Samen vormen wij een VVE. Een week of 4 geleden vertelde mijn directe buurman, ook begane grond, dat hij stankoverlast had als hij op zijn terras zat. Samen zijn we gaan graven en ontdekten dat de afvoer van keuken en badkamer van mijn beide bovenburen niet meer op de standpijp was aangesloten. Beide bovenburen zijn huurders. Ik heb dus een mail gestuurd aan de eigenaren en kreeg van een van hen de voorpagina van de opstalverzekering toegestuurd en van de andere een belletje waarin zij min of meer aangaf dat het probleem in mijn tuin zat, dus ik moest het maar oplossen. De verzekering betaalt in dit geval niets, het is achterstallig onderhoud. Ik heb de verhuurders gevraagd aan hun huurders te zeggen dat ze geen bad en douche meer kunnen nemen en geen apparaten meer kunnen gebruiken tot nader orde. Het gegraven gat loopt namelijk steeds vol en er valt dus niets te doen zonder in de blubber te staan.
Inmiddels zijn we drie weken verder en zit ik nog steeds met een gat in mijn tuin, dat steeds vol loopt met water. Ik maak mij zorgen over de fundering, maar alle buren wijzen naar mij voor de oplossing en de kosten. Er is sprake van een heel oude standleiding, 1926, waarop ook het hemelwater afvoert. Ik ben van mening dat het het meest verstandig is de standleiding te vervangen, dat kan, maar dan wel met een omleiding. Onder de keuken gaan graven is levensgevaarlijk met een niet gewapende betonnen vloer boven je hoofd. De directe buurman wil het defect wel helpen repareren, maar dan kan er zich in de toekomst weer zoiets voordoen en zit ik weer met het probleem, dat feitelijk hun probleem is. De bovenburen geven helemaal niet thuis.
Ze wachten rustig af tot ik het heb opgelost, maar ik ben van mening dat het niet mijn probleem, maar hun probleem is. Ik ben ook van mening dat het verstandig is de standleiding te vervangen en wil dat best zelf doen, maar de kosten daarvan zouden mijns inziens voor de VVE zijn, terwijl de kosten van het opnieuw aansluiten van de afvoer van de bovenburen door hen betaald zou moeten worden. Onderhand krijg ik steeds meer de neiging de afvoer van de bovenburen gewoon af te sluiten en hen hun eigen probleem maar te laten oplossen, als ze gemerkt hebben dat er iets serieus aan de hand is.

donderdag 3 april 2014