Buren bouwden schuur zonder afwatering aan muur van het huis

3 reacties

Namens mijn buren wil ik de volgende kwestie aankaarten.
Mijn buren (fam. B.)hebben een hoekhuis. Aan hun huis grenst een tuin met een steeg die naar de straat leidt. Deze tuin en steeg zijn eigendom van hun buren (fam. D.)
Ongeveer 5 à 6 jaar geleden heeft de buurman (fam. D) een schuur tegen de muur van fam. B. aangebouwd. Deze schuur heeft geen dakgoot, dus al het hemelwater stroomt langs de muur van fam. B. Toentertijd was de fam. B. van goed vertrouwen dat e.e.a. vakkundig gedaan zou worden. In de loop der tijd hebben zij fam. D. herhaaldelijk gevraagd het in orde te brengen, zonder resultaat.
Nu, jaren later, maken zij zich zorgen over het vocht langs hun muur.
Zij hebben fam. D. een aangetekende brief gestuurd met daarin en termijn van drie maanden om de goot in orde te brengen. Deze termijn loopt bijna af en er is niets gebeurd. Wel heeft buurman D. aangegeven een nieuwe poort te willen maken in de steeg. Deze poort is aan één kant van het kozijn bevestigd aan de muur van fam. B.
Nu zijn onze vragen:
1. Geldt de muur van het huis van fam. B. als een mandelige muur (deze muur vormt wel de erfgrens, maar is onderdeel van het huis) of heeft fam. B. de volledige eigendom?
2. Mag de schuur eigenlijk wel tegen deze muur aangebouwd zijn? Kan eventueel afbraak nog worden geeist?
3. In hoeverre valt schade aan de muur door vocht te verhalen op buurman D.?
4. Kan de fam. B. eisen dat het aanbrengen van de goot en het eventueel plaatsen van een nieuwe poort met kozijn door een vakkundig bedrijf (in overleg en met goedkeuring van fam. B.) wordt gerealiseerd?

woensdag 21 mei 2014