Buren willen stroom van mijn garage afsluiten.

4 reacties

Wij wonen in de middelste woning van een drie-onder-eenkapwoning. Beide buren hebben elk een garage die direct grenst aan hun eigen woning. Onze garage staat rechts van de garage van de rechter buren. Sinds wij hier wonen (27 jaar) hebben wij met de toenmalige buren afgesproken dat wij stroom uit hun garage aftappen. Om het verbruik te betalen hebben we destijds een meter tussen geplaatst. Sindsdien nemen we een keer per jaar de meterstand op en betalen onze buren. De eerste buren zijn inmiddels allang verhuist en sindsdien zitter er de 4e buren in. Tot voor kort heeft het stroomgebruik nooit voor problemen gezorgd. Sinds een week echter wordt gedreigd met de stroom af te sluiten omdat hun energierekening te hoog zou zijn, terwijl we wel altijd trouw betalen (EURO 40-50/jaar). Mijn vrouw heeft MS en rijdt in een scootmobiel die in de garage staat en van tijd tot tijd opgeladen moet worden. Omdat zij geen kracht meer heeft hebben we een electrische garagedeur laten plaatsen. Als de elektriciteit nu wordt afgesloten zijn we dus zeer onthand. We hebben voorgesteld om dan maar een stroomkabel te laten aanleggen vanuit onze meterkast naar de garage. Volgens de installateur moet deze dan door een sleuf onder ons en hun terras aan de voorkant van het huis door. De buren willen hier echter ook geen toestemming voor verlenen omdat hun verzekering niet zou uitkeren bij eventuele schade door kortsluiting of anderszins.
Vraag 1: Mogen de buren ons zomaar van de stroom afsluiten? Is er niet een soort gewoonterecht ontstaan gezien de lange tijd dat wij deze voorziening hebben? Zijn zij niet bij de koop van hun huis akkoord gegaan met onze voorziening?
Vraag 2: Indien wij zelf (om van het gedonder af te zijn) stroom willen laten aan leggen, zijn de buren dan verplicht ons 'recht van overpad' te verlenen?

woensdag 10 november 2010