Buren zonder toestemming de regenpijp verplaatst naar mijn erf

19 reacties

Ik ben woonachtig in Amsterdam in een woning met vier woonlagen. Ik bewoon het benedenhuis.
In onze straat is het zo dat de twee aangrenzende panden een gezamenlijke hemelwaterafvoer hebben. Om en om heeft het ene benedenhuis de regenpijp op het erf en de volgende niet. Zo is dat destijds door de woningbouw gebouwd.
Inmiddels zijn deze huizen allemaal koophuizen geworden, zo ook mijn huis (7 jaar gelden gekocht zonder regenpijp op het erf) en dat van de buren (zij hebben het 8 jaar geleden gekocht met regenpijp op het erf).
Nu is het volgende probleem ontstaan; de buren hebben een uitbouw geplaatst, dit hebben zij gewoon aangekondigd en is uiteraard in orde.
Maar nu hebben ze op het moment dat ik aan het werk was de zijmuur opgetrokken en de regenpijp verlegt naar mijn grond. Deze zit nu aan mijn buitenmuur bevestigd (naast mijn achterdeur) en loopt nu langs hun zijmuur (op de erfgrens) door mijn tuin.
Ik heb vooraf wel duidelijk gezegd dat ik dit niet wil. Zodra ik het heb geconstateerd dat zij dit dus wel zo hebben gedaan heb ik ook direct bezwaar gemaakt en gezegd dat ze de pijp weer terug naar hun eigen grond moeten verleggen en verwerken in hun eigen uitbouw.
Ze blijven nu heel erg volhouden dat dit niet kan en dat het een gezamenlijke pijp is. Hun instelling is dat zij hem een tijd hebben gehad op het erf en dat ik hem nu maar moet omdat het niet anders kan.
T.z.t. wil ik ook uitbouwen en ik wil dus helemaal geen regenpijp op mijn erf.

Mogen mijn buren dit zomaar doen? Wat kan ik nu het beste doen om de gedane toestand weer ongedaan te krijgen. Ze blijven tot nu toe (samen met hun aannemer) volhouden dat het gezamenlijk is en dat de pijp nu maar gewoon op mijn erf moet en ik heb t.z.t. zelf in de fundering moet verwerken. Mijns inziens hadden zij dit laatste juist nu direct zelf moeten doen.

Advies is zeer welkom.

Hartelijk dank.

Met vriendelijke groet,
fam Visser

zaterdag 10 januari 2015