conflict voorkomen: wat is redelijk?

2 reacties

Mijn buurman was 2 weken geleden bezig met zijn riolering. Toen ik polshoogte ging nemen werd mij al snel duidelijk dat ik de veroorzaker van het probleem ben: zijn riolering zat vol met de babydoekjes die van mijn gezin afkomstig zijn. Ik meldde de buurman daarom enigszins beschaamd dat ik alle kosten voor mijn rekening zou nemen. Ik had zelf op dat moment overigens geen noemenswaardige klachten met mijn riolering.

Een uurtje later bleek dat zijn aannemer een kennis van zijn vereniging was en dat deze aannemer de klachten niet kon verhelpen. Deze aannemer had alleen eenvoudig materieel bij zich. Wellicht logisch want bij mijn alleenstaande, gepensioneerde buurman verwacht je natuurlijk geen ernstige verstopping in het riool.

Daarop schakelde ik direct de gemeente in die na onderzoek vaststelde dat mijn buurman en ik een gezamenlijke riolering delen naar het hoofdriool van de gemeente. Dat was een nieuw inzicht voor ons beiden. Dat verklaarde de babydoekjes in "zijn" (eigenlijk "ons") riool. Met dat hoofdriool zelf was alles in orde waarop wij geacht werden de klachten zelf te verhelpen.

Ik heb daarop zelf ook een aannemer gebeld die met groter materieel de klachten vanuit mijn huis - en dus ook in het riool van mijn de buurman - in " no-time" had verholpen. Daar hing overigens een aardig prijskaartje aan!

Nu meldde de buurman zich eergisteren bij mij met de melding dat hij nog geen rekening van zijn aannemer had ontvangen maar dat hij deze rekening na ontvangst direct aan mij zou doorspelen. Dat voelde toch niet helemaal goed en dat heb ik hem ook verteld!

Voorop staat dat mijn buurman natuurlijk geen kosten hoeft te maken voor schade die ik veroorzaak. Maar ik heb ook geen zin om dubbele kosten te betalen. De aannemer van mijn buurman heeft de klachten niet verholpen waardoor ik een andere aannemer moest inschakelen. Bovendien vraag ik mij serieus af of zijn kennis ook een rekening had ingediend als de klachten alleen door mijn buurman waren veroorzaakt en ik niet had toegezegd om de kosten te betalen. Mijn kennissen doen zoiets namelijk (bijna) gratis danwel voor een vriendenprijsje.

Ik heb beslist geen zin in een conflict met mijn buurman, die behoorlijk standvastig is, en vraag me daarom af wat redelijk is in deze kwestie. Het advies van dit forum zal ik dan met hem bespreken.

Alvast veel dank voor jullie advies.

zondag 23 november 2014