Geluidsoverlast door verbouwing per ongeluk te laat gemeld aan buurvrouw met coachingspraktijk thuis

0 reacties

Mijn buurvrouw is een aantal jaren geleden loopbaancoach geworden, heeft haar vaste baan opgezegd en is een praktijk thuis begonnen. Ze heeft lang niet iedere dag klanten, maar soms wel 2 of 3 op 1 dag. De kamer op de 1e verdieping waar zij haar praktijk heeft, grenst aan onze woning. Omdat zij wist dat wij verbouwplannen hadden, heeft ze mij gevraagd om op tijd door te geven wanneer e.e.a. zou plaatsvinden, omdat ze tijdens de herrie waarschijnlijk geen gesprekken kan voeren. Ik heb natuurlijk gezegd dat ik dat zou doen, geen probleem. Of wel?

Mijn buurvrouw en ik wonen allebei al 15 jaar in onze huizen en hoewel we heel verschillend zijn, konden we het altijd erg goed met elkaar vinden. We liepen de deur niet plat bij elkaar, maar we spraken elkaar regelmatig, ook over persoonlijke dingen. Toen onze dochter van 8 accordeon begon te spelen, stond ze op een gegeven moment nogal 'emotioneel' op de stoep, zogezegd om over een oplossing te praten, want ze had er last van, maar het kwam er op neer dat wij de oplossing moesten doen die zij had bedacht, elk ander voorstel werd meteen afgekeurd. Nou ben ik een persoon die het erg vervelend vind om een ander tot last te zijn, dus ik ben echt wel bereid om naar een oplossing te zoeken, maar haar houding stond me erg tegen. Ik heb dit niet met haar besproken, daar ben ik dan weer niet assertief genoeg voor..... Wel heb ik benoemd dat ik het heel vervelend vind dat hier onze belangen zo duidelijk botsen. Accordeon spelen doen we nu zoals zij het wil, maar ik krijg ergens het gevoel dat ze het nog steeds vervelend vindt dat wij 4 tot 5 keer in de week een half uur (max.) die herrie produceren. Daar moet ik bij zeggen dat ik wel eens in haar huis heb gehoord hoe hard het daar klinkt en dat is echt heel zacht....

Nu heeft zich het volgende voorgedaan. Wij kregen juli vorig jaar in 1 dag een dakkapel. Een aantal maanden later kwam er voor 3 weken een aannemer om de hele zolder af te maken. (Wandje plaatsen, aftimmeren, stopcontacten maken, stuken, schilderen.) Beide activiteiten heb ik gemeld. (Zelfs het verjaardagsfeest van m'n dochter wat laatst op een donderdag overdag plaatsvond heb ik voor de zekerheid gemeld!) Nu wilden we nog een kamer op de 1e verdieping aanpakken, (de kamer die grenst aan haar praktijk), wij wilden de muren en de vloer isoleren zodat onze 2 kinderen daar lekker kunnen spelen zonder dat de buren er last van hebben.

Eindelijk was er een afspraak met de aannemer gemaakt, hij zou 3 dagen werk hebben, en ik was van plan dit aan de buurvrouw door te geven. Helaas kwam dat er steeds niet van. Ontzettend stom misschien, maar ik heb wel meer aan mijn hoofd, zeker als die kamer leeg gemaakt moet worden omdat de klus gaat beginnen.

De avond van te voren om een uur of 8 schrok ik me rot, omdat ik het nog steeds niet had doorgegeven, dus ik stuurde haar snel een mail, met excuses enz. Een half uur later ging de bel, daar stond de buurvrouw, met rook uit haar oren. 'Oeps' dacht ik, 'dit is goed fout....' En inderdaad: Ze had die dag 3 klanten, elk voor een gesprek van 1,5 uur.

'Oh wat erg', dacht ik en ik liet haar binnen om haar verhaal te kunnen doen en even stoom af te kunnen blazen. Nou, ik heb nog nooit zoiets meegemaakt. Hoe ze te keer ging tegen me. Dit kon ik niet maken!!! En hoe haalde ik het in m'n hoofd om dit op het laatste moment pas te zeggen!!! Ik wist toch dat ze een praktijk heeft, daar heb ik rekening mee te houden!!! Hoe kan ik dat nou vergeten!!! En of ik wel begreep dat zij inkomsten misliep als ze die klanten af moest zeggen!!! Enz. enz. Ohja, en ik kreeg ook nog even te horen dat ik het die andere keren ook niet lang genoeg van te voren had gezegd.....

Ik heb de 1e 5 minuten maar niks gezegd en haar laten razen. Maar de manier waarop ze me aansprak was zo respectloos, kleinerend en op den duur zelfs bijna tiranniserend. Want ze had de oplossing al klaar: of ik belde de aannemer af, die moest dan maar een dag later beginnen, want dat kwam haar wèl goed uit, of ze stuurde mij de rekening (3 x 130 euro!) van de klanten die zij af zou moeten bellen. Ik heb op het laatst wel een paar keer wat gezegd, maar een fatsoenlijk gesprek voeren was onmogelijk.

Afijn, het is wonderbaarlijk, maar het is met een sisser afgelopen, want de aannemer bleek ziek te zijn!

Maar nu zit ik met de vraag: hoe zit dit? Ik neem aan dat ze mij juridisch gezien niets had kunnen maken, maar daar gaat het mij niet om.

Dat zij de dupe is van een 'fout' van mij, vind ik echt ontzettend rot! Dat het voor haar een drama was, snap ik ook heel goed. Dat ze laaiend was en helemaal uit haar dak ging, tja.... ook wel begrijpelijk. (Al vond ik dat ze veel en veel te ver ging.)

Maar als je het van mijn kant bekijkt: wat heb ik eigenlijk misdaan??? Ik heb vergeten iets op tijd te doen. Stom, maar ja, in de hectiek van alle dag gebeurt zoiets wel eens. Maar nu word ik daarvoor dus afgestraft, omdat zij een praktijk aan huis heeft. Dat klopt toch ergens niet? Ik ben toch niet verantwoordelijk voor haar praktijk? Ik heb er niks mee te maken, ik heb niet om die praktijk gevraagd. Ik wil tot op zekere hoogte rekening met haar houden. Doorgeven wanneer er kabaal zal zijn is niet belastend of moeilijk voor mij, dus dat wil ik best doen, natuurlijk! Maar als het dan zò gaat wanneer ik het een keer vergeet.... Dat klopt niet voor mijn gevoel. In elk geval wil ik dit niet meer zo.

Mensen, hoe zien jullie dat? Wat is er hier fout in deze constructie/afspraak tussen de buurvrouw en mij?

zaterdag 16 april 2016