Glasvezelkabel door meterkast onderburen, buurman weigert toegan

1 reactie

Om (snel) internet te krijgen wil ik een glasvezelverbinding. Bij KPN heb ik een contract aangevraagd. Die hebben Reggefiber (netwerkbeheer glasvezel) ingeschakeld om de kabel naar mijn meterkast te verlengen. Die hebben weer een aannemer ingeschakeld om dit te doen. Vanuit zowel Reggefiber als de aannemer wordt mij verteld dat deze kabel door de meterkast van mijn 6 onderburen moet. Ik woon namelijk in een torenflat. Nu weigert een van mijn onderburen de toegang tot zijn huis voor deze werkzaamheden, de gegeven reden kwam er op neer dat hij er geen baat bij heeft en er dus ook geen zin in heeft mee te werken. Conclusie ik kan geen glasvezel krijgen.

De woningcooperatie waarvan ik huur zegt mij dat ze hier niet mee kunnen helpen omdat ze van de onderbuurman geen toegang kunnen eissen. Een kabelgoot kabelgoot buitenom mag ook niet, want dat zou gevel vervuiling (weet even het formele woord niet meer) zijn. Alle instanties waar ik contact mee heb vertellen mij eigenlijk hetzelfde: "We kunnen u hier niet bij helpen."

Nu is mijn vraag of de buurman dit zomaar mag weigeren. Is er een soort van "recht van overpad" voor kabels? In hoeverre is de woningcooperatie vereist om te faciliteren bij het trekken van deze kabel door de meterkast, of een kabelgoot buitenom toe te staan/aan te leggen.

zaterdag 20 september 2014