Schade tuin buren door onze konijnen

4 reacties

Enige tijd is gebleken dat onze konijnen, die vrij in onze achtertuin kunnen lopen overdag, schade hebben veroorzaakt in de tuin van onze buren: Er is een tunnel gegraven onder de bestrating van de tuin van deze buren. Dit kwam aan het licht tijdens de jaarlijkse tuinschoonmaak van de buren met een hogedrukspuit.

De buren hebben ons geïnformeerd en ons aansprakelijk gesteld. Terecht vind ik, we hebben de situatie niet goed ingeschat en niet de juiste voorbereidingen / maatregelen getroffen bij de aanschaf van de konijnen.

Daarop heb ik mijn verzekeraar, bij wie ik een aansprakelijkheidsverzekering heb, ingeschakeld. Daarop heeft een bezoek door een expert plaatsgevonden. Een uitspraak of melding van de verzekeraar is er na weken nog niet, ter frustratie van de buren. Ze durven namelijk hun tuin niet in, uit angst voor de aanwezigheid van nog meer tunnels en instortingsgevaar.

Inmiddels heeft de buurman na een boos telefoontje naar de verzekeraar onofficieel te horen gekregen dat de schade wordt geschat op 400 euro: Daarvoor moet de gevonden tunnel dichtgemaakt en bestraat worden met de oude stenen, en moet een stuk langs de schutting tussen onze tuin en die van de buren verwijderen worden voor inspectie naar andere tunnels en weer dichtgemaakt. Er wordt niet ingegaan op wat-als er nog tunnels zijn.

De buren zijn het niet eens met deze beslissing. Ze zijn van mening dat het bedrag niet voldoende is voor de uitvoering van het gestelde werk, en dat het onderzoek niet goed genoeg is om zeker te weten dat er niet meer tunnels lopen. Ze willen zelf de volledige bestrating verwijderen, zand aantrillen en nieuwe bestrating plaatsen. Nieuwe, omdat de oude niet meer terug kan worden gelegd, vanwege het patroon van de stenen en de vele passtukken.

Ik heb zelf in de tussentijd aangeboden om in de tuin om de x meter een steen weg te halen en te prikken om te voelen of er een tunnel is. Dit om meer duidelijkheid te krijgen over de echte schade, en om allicht een deel van of de volledige tuin betreedbaar te maken. De tuin is nu overigens ook betreedbaar, het gaat om de angst en onzekerheid van de buren.

Daarnaast heb ik een stratenmaker gevonden die voor een schappelijk bedrag de stenen wel in het oorspronkelijke patroon kan terugplaatsen.

De buren zijn star en geloven niet dat de geboden oplossingen goed zijn. Ze willen nieuwe stenen die ze zelf betalen en ze willen dat wij betalen voor volledige verwijdering en afvoer van de oude stenen, het aantrillen, het zand en het plaatsen van nieuwe stenen. Daartoe zouden we met enkele honderden euros het bedrag van de verzekeraar moeten aanvullen.

Ik ben daar niet mee akkoord gegaan, omdat ik niet verzekerd ben om vervolgens toch nog schade zelf te moeten betalen - waarbij het om mogelijk maar niet aangetoonde schade gaat. Ik neem verantwoordelijkheid voor de schade die er nu is, maar verder niet, en ga mee in de beslissing van de schade expert. Ik heb aan de buren gevraagd om dan schriftelijk aan de verzekeraar kenbaar te maken waarom ze het niet eens zij met de beslissing en aangegeven dat het mogelijk is om een eigen te kiezen expert aan te wijzen voor een second opionion.

De buren zijn niet eens met ons voorstel, waardoor het nu een groot conflict is geworden. De buren ervaren dat wij geen goede buren zijn en ze "in de stront laten zakken". Ik vraag me af of ik echt geen goede buur ben (allicht subjectief) en wat mijn rechtpositie is.

Ik verwacht: Ik ben niet aansprakelijk voor niet aantoonbare schade, dus niet voor vermoedens van tunnels. Daarnaast denk ik dat ik aan mijn verplichtingen voldoe door mijn verzekering in te schakelen voor de zichtbare schade.

zondag 21 juli 2013