Septische tank buren in mijn tuin

2 reacties

Beste,

Onlangs ontdekte ik een verzakking van grond in mijn tuin. Na wat graafwerk kwam ik uit op een verzakte rioolbuis die op zijn beurt deze verzakking veroorzaakte (zand spoelt weg). Vreemd was dat deze buis helemaal geen deel uitmaakt van mijn eigen riool (volledig PVC en dit betrof een gresbuis). Contact opgenomen met eigenaar huis ernaast en de gemeente. De eigenaar van het huis heeft geen idee of en hoe hij is aangesloten en bij de gemeente is alleen mijn aansluiting bekend, die van het huis ernaast niet (betreft twee-onder-een-kap). Ben dus maar verder gaan graven...

Tot mijn grote schrik kwam ik midden in mijn tuin een septische tank tegen, waaraan al sinds in ieder geval 1995 geen onderhoud meer is gepleegd. Het afvalwater van het huis naast me blijkt in deze bak terecht te komen. Waar het daarna heen gaat is me nog niet helemaal duidelijk (heb de effluentbuis nog niet volledig bloot gelegd), maar in ieder geval niet naar het riool, want bij de gemeente is deze aansluiting niet bekend. De effluentbuis is overigens de buis die is verzakt, waardoor infiltratie niet (op de juiste manier) tot stand komt.

Nu wil ik (natuurlijk) met spoed deze hele installatie uit mijn tuin hebben. Het betreft een sterk verouderd systeem dat erg smerig is (niet onderhouden en door gebruikers nooit rekening gehouden met bacteriehuishouding). Bovendien is het openbaar riool gewoon beschikbaar op 6 meter voor het huis, volgens mij moet het geen probleem zijn een nieuwe aansluiting te realiseren.

Probleem in dit verhaal is dat niemand geweten schijnt te hebben dat de tank er lag, waardoor je zou zeggen dat er niemand aansprakelijk gehouden kan worden. De gemeente was echter wel op de hoogte van het feit dat er voor het betreffende huis geen aansluiting op het riool is.

Mijn vragen zijn:
1. kan ik iemand (gemeente, perceeleigenaar) verplichten tot een nieuwe aansluiting, bij voorkeur over eigen perceel?
2. verwijdering van het hele systeem kan in de papieren gaan lopen; kan ik iemand aansprakelijk stellen?
3. idem als 2, maar nu betreffende eventuele sanering grond: doordat het systeem niet goed onderhouden is kan het 'gezuiverde' water nooit schoon (genoeg) geweest zijn?

Ik hoop dat jullie kunnen helpen, bij voorbaat dank voor jullie reacties!

zondag 1 mei 2011