Wateroverlas: verstopping zit bij de buren

3 reacties

Wij wonen in een rijtjeshuis van ongeveer 45 jaar oud. Om het hemelwater af te voeren is bij de bouw een gezamelijke afvoer aangelegd waar elk huis zijn eigen regenpijp op heeft aangesloten. Wij zijn het ena laatste huis die aangesloten is op de pijp. Van ons uit moet het water zes huizen overbruggen voordat het water verder stroomt over gemeente grond.
Orgineel loopt de gezamelijke afvoer direct achter de achterpui maar vele buren hebben uitgebouwd waardoor deze pijp nu in de uitbouw loopt.
Onlangs ontdekte ik dat ik water onder het huis had staat net als een jaar geleden. Tevens verbaasde ik me erover dat ik water in de achtertuin had staan. Nu is er in de achtertuin een putje gemaakt door de vorige bewoner en aangesloten op de gezamelijke afvoer. Daar waar mijn regenpijp van de dakgoot de grond ingaat is een soort putje. Daarin heb ik de tuinslang gestopt en toen kwam ik erachter dat er een verstopping in de hoofdpijp moest zitten omdat het water in mijn achtertuin naar boven kwam.
Onlangs heb ik met een hoge druk machine en een twintig meter lange slang de hoofdpijp proberen vrij te maken maar op zeveneneenhalve meter loop ik vast en dat is bij de buren onder de uitbouw. Met andere woorden mijn wateroverlast wordt veroorzaakt door de buren. Het rioolbedrijf heeft mij uitvoerig ingelicht en raad een gezamelijke camera-inspectie aan zodat we kunnen zien wat de status is van de betreffende pijp. Helaas hebben wij in het rijtje niet al te makkelijke buren wonen en naar mijn idee zullen ze dus ook niet mee willen werken en betalen aan deze inspectie cq reparatie. Domweg zal gezegd worden dat het mijn probleem is en zij nergens last van hebben.
Wat moet ik doen?
Moet ik mijn buren juridisch aansprakelijk stellen?
Moet ik mijn buren schriftelijk op de hoogte brengen van de situatie en verzoeken tot actie?
Moet proberen om toch met alle buren tot een camera-inspectie te komen?
Met andere woorden ik weet het niet meer.

Met vriendelijke groet,
RENS

dinsdag 18 januari 2011