Wie is er aansprakelijk bij verstopping van een "tussen"-riool?
Wij zijn met 7 gezinnen woonachtig aan een dijk. Op juridische gronden mocht er destijds bij de bouw (ca. 1972) geen riolering in de dijk geplaatst worden. De gemeente heeft toen besloten om een "tussen"-riool aan te leggen in onze achtertuinen, waar de riolering van onze woningen op uit komt. Dit tussenriool staat vervolgens weer in verbinding met het gemeentelijke hoofdriool in de straat achter onze achtertuinen.
Normaal gesproken ben je als bewoner aansprakelijk voor een verstopping op eigen terrein tot de put waarmee jouw riolering op het hoofdriool aansluit. Dit staat ook in folders die gemeenten verstrekken.
Enige weken geleden hebben we een verstopping gehad in het tussenriool. Omdat er bij de gemeente niets bekend was over dit tussenriool (geen plattegrond of juridische vastlegging uit het verleden) heeft zij nu gezegd: We maken het eenmalig schoon maar vanaf heden is een iedere bewoner verantwoordelijk voor de riolering op zijn terrein, dus ook voor een verstopping in het tussenriool. Wanneer mijn buren dus bijvoorbeeld onrechtmatige zaken in het riool zouden dumpen waardoor er op mijn terrein een verstopping ontstaat, dan ben ik verantwoordelijk voor de kosten voor het schoonmaken van de riolering.
Over bovenstaande feiten heb ik de volgende vragen:
1. Kan de gemeente zomaar (eenzijdig) besluiten om het tussenriool als privaatrechtelijke riolering te zien, terwijl bij de aanleg van normale riolering het gedeelte na de put publiekrechtelijke riolering is wanneer het riool in de straat voor het huis ligt? Is het zinvol hier een zaak tegen aan te spannen.
2. Wij hebben de gemeente toestemming gegeven om in onze tuinen graafwerkzaamheden te verrichten mits alles weer in dezelfde staat zou worden hersteld. Mijn tuin is echter beschadigd. Kan ik de kosten voor herstel verhalen op de gemeente?
3. Stel dat de tussenriolering op mijn terrein als privaatrechtelijk wordt aangemerkt. Is het dan reëel dat ik het volle pond aan rioolheffing betaal? Wij zitten feitelijk gezien dan met 7 huishoudens op 1 aansluiting op het hoofdriool en ieder huishouden betaalt volledige heffing.
4. Kan ik ergens jurisprudentie vinden over een gelijksoortig probleem uit het verleden? Ik heb nog nergens iets kunnen vinden.
Het antwoord hangt af van het antwoord op de vraag: Betaald u aan de gemeente zuiveringslasten en rioolbelasting? Ja, dan is de gemeente de aangewezen instantie die voor het onderhoud zorg draagt. Niet, dan betalen de gezamenlijke bewoners.Of betaald u rioolbelasting aan de gemeente, kan ook nog.
Wel graag beantwoorden indien u op uw vraag een sluitend antwoord wenst te ontvangen!
Dank voor uw antwoord. Wij betalen inderdaad allemaal zuiveringslasten en rioolheffing.
Uit diverse correspondentie met de gemeente schijnt het toch ons eigen probleem te worden. In een schriftelijke reactie heeft de gemeente ons gisteren laten weten dat we de heffing betalen omdat uiteindelijk al ons rioolafval op het gemeentelijke riool uitkomt. De vraag of we met alle huishoudens op 1 gemeentelijke aansluiting uitkomen of op alemaal aparte aansluitingen, doet volgens de gemeente niet ter zake. De insteek van de gemeente is in mijn opinie dat ze gewoon van dat riool afwillen. Ze zijn zich bewust van het feit dat er in de toekomst waarschijnlijk weer problemen zullen komen, omdat ze niets aan het riool hebben gedaan, behalve een keer doorspuiten. Ze blijven bij hun standpunt dat de leiding privaatrechtelijk is en dat dus de kosten voor aanleg van een nieuwe leiding of toekomstig onderhoud voor de gebruikers is. Sterker nog, ze zeggen letterlijk dat de verantwoordelijkheid van de gmeente alleen beperkt is tot openbare riolering en dat dit een privaatrechtelijke aangelegenheid is. Ze hebben dat standpunt al ingenomen en dus een belsuit genomen. M.i. in strijd met de algemene wet bestuursrecht inzake zorgvuldigheid, afwegingen nemen etc..
Maar goed, ik ben het nog steeds niet eens met de standpunten van de gemeente en we gaan lekker verder corresponderen, want de houding van de gemeente in deze staat me nog steeds niet aan.
De gemeente heeft de riolering aangelegd, dat dit vanwege omstandigheden door particulier grondgebied is gebeurd doet niets af aan haar onderhoudsplicht. Nu u zelf mede belanghebbende bent is het de vraag of je het zou moeten doen maar de gemeente heeft uw achtertuin vanwege het aanleggen van het, zoals u dit omschrijft "tussenriool" uw grond alsook die van betrokken buren bezwaard waarvoor u van de gemeente een geldelijke vergoeding mag velangen. De gemeente is verplicht de riolering te onderhouden daar zij de riolering ook heeft aangelegd.
Desgewenst kunt u jegens de gemeente een geding aanspannen of deze aanmelden voor een uitzending van de rijdende rechter.
Welnu, in dit geval hoeft u maar 1 aalsuiting te betalen toch?
Deze case was ik aan het zoeken en heb het verhaal gelezen. Het komt bij dijkwoningen voor dat riolering via achterliggende gronden wordt afgevoerd omdat er in dijken geen buizen van formaat mogen liggen. De gemeente is en blijft in deze eigenaar alsmede aansprakelijk voor het onderhoud ook al is de riolering in particuliere grond gelegd met uitzondering van dan wanneer er een open riool tussen de koppeling op het gemeenteriool aanwezig is. Ik maak uit het verhaal op dat dit niet het geval is en concludeer dan ook niet anders dan dat de gemeente eigenaar is.
Wij wonen ook op een dijk en hebben een vergelijkbare riool situatie. Onze gemeente heeft heeft het onderhoud uitbesteed en dat bedrijf komt 1x per jaar voor onderhoud. De put staat in onze achtertuin welke is afgesloten door een poort.
Nu heeft van de week de onderhoudsman zonder zich te melden of iets achter te laten zichzelf toegaan verschaft tot onze tuin.
Hierop hebben wij de gemeente gebeld om aan te geven dat we dit niet op prijs stellen. Het antwoord van de gemeente is dat het hun volste recht is om zelfstandig onze tuin in en uit te lopen zonder dit te overleggen of hier een afspraak voor te maken.
Het is immers hun put zeggen zei. Maar deze staat in onze tuin!
Heeft de gemeente gelijk dat ze te pas en te onpas in onze tuin mogen komen of moeten ze hiervoor wel degelijk een afspraak maken? (net als alle andere Nuts bedrijven).
Wij zijn heel erg benieuwd naar het antwoord op deze vraag.
Bij voorbaat dank voor uw reactie.
Dit is een lastige situatie. Persoonlijk ben ik niet op de hoogte wat de regels zijn. Alhoewel ik het geschil wel goed kan begrijpen. <a href='http://www.boschriolering.nl/regio-heerde' > Rioolontstopping</a> kan behoorlijk in de kosten lopen.
Nanette, besef je dat je reageert op een bericht van vier jaren geleden?
Maar hoe dan ook: kmeijer is terecht ontstemd over het ongevraagd betreden van zijn grond. Dat is onrechtmatig. Hij moet wel de onderhoudsman (namens de gemeente; uitbesteed aan een bedrijf maakt niets uit) in de gelegenheid stellen zijn werk te doen, maar deze mag niet zomaar op eigen initiatief andermans grond betreden. Dat moet in overleg gaan met de eigenaar, bewoner/gebruiker of beheerder van het perceel.