Bekroond door redactie: 200.000 punten behaald in een periode van 2012-2016
LC
Le Coq
Aantal ontvangen sterren: 19
Bekijk details

Wat is een koopavond (verkeersregels)?

4 reacties

WAT IS EEN KOOPAVOND IN HET KADER VAN DE TOEPASSING VAN DE VERKEERSREGELS?

Een simpele vraag: wat verstaat men anno 2017 in het kader van het wegverkeer onder een koopavond?
Ik licht de vraag hieronder toe.

TOELICHTING
Onder de Winkeltijdenwet 1976 moesten winkels ’s avonds om zes uur sluiten. Één avond per week, een donderdagavond of een vrijdagavond, door de gemeente te bepalen, mochten winkels open zijn tot negen uur ’s avonds. Dat noemde men de ‘koopavond’. In sommige gemeenten, vooral fusiegemeenten, was de koopavond soms in het ene deel van de gemeente op donderdag en in het andere deel op vrijdag.
Op parkeermeters, parkeerautomaten en op onderborden bij verkeersborden stond vaak vermeld: “op koopavonden”. Zelden werd helder de concrete dag gecommuniceerd en als je door deze gemakzuchtige mededeling in een vreemde stad niet wist wanneer daar de koopavond was en je vergiste je daarin, werd dat jou verweten, ook al kon de gemeente helderder communiceren (door een concrete dag te noemen), en riskeerde jij een prent.
Volgens oude rechtspraak moest je aan de winkels kunnen zien of ze ’s avonds open waren. Zo ja, dan was het koopavond. Zo neen, geen koopavond?

Dat werkte echter alleen als je pas ’s avonds ging parkeren en niet eerder al en als die winkels daadwerkelijk ’s avonds open waren. Dat waren ze echter niet verplicht. En tegenwoordig vind je zelfs parkeerautomaten in straten waar helemaal geen winkels zijn. Zelfs niet in de buurt van winkels. Maar wel met “op koopavonden” erop vermeld.

Op 1 juni 1996 werd de Winkeltijdenwet 1976 vervangen door de Winkelsluitingswet. Die kende geen koopavonden meer. Winkels mogen sindsdien bijna elke werkdag ’s avonds open zijn tot tien uur. En zijn dat ook steeds vaker.

Koopavonden bestaan dus al meer dan 21 jaar niet meer!

Toch plaatsen gemeenten nog steeds nieuwe (!) parkeermeters, parkeerautomaten en onderborden bij verkeersborden met “op koopavonden” erop.

VRAAG
a. Waarom doen gemeenten dat en wat is in die context en ruim 21 jaar na de afschaffing van de Winkeltijdenwet 1976 dan nog een “koopavond”?
b. Hoe gaat het Openbaar Ministerie en hoe gaan rechters anno 2017 om met het begrip “koopavond” ingeval van een bezwaar of beroep tegen een bekeuring voor een verkeersovertreding of een gedraging die zou zijn gepleegd op een “koopavond”, dan wel een naheffingsaanslag parkeerbelastingen wegens het niet-betalen voor het parkeren op “koopavonden” die al ruim 21 jaar niet meer bestaan.

woensdag 7 juni 2017