Aangelijnde hond verwond loslopende kat

3 reacties

Goedemiddag,
Mijn (grote) hond heeft verderop bij mij in de straat op donderdagavond 19 juli een kat weten te grijpen, die onder/achter een bosje zat die ik passeerde en hem hierdoor niet zag.
Doordat de riem om een tak wikkelde, kon ik mijn hond niet direct terug trekken, dus was ik genoodzaakt hem direct bij beide kant van zn kop in zn vel/vacht beet te pakken, om te voorkomen dat hij de kat in het rond kon schudden en hem ernstige(re) schade zou kunnen toebrengen, waarop hij al snel los liet, maar waardoor ikzelf (ontstoken) bijt- en krabwonden van de kat opliep, omdat ik met mijn handen binnen de kat zn bereik kwam.
Doordat ik door het struikgewas waarin het gebeurde niets kon zien, heb ik buiten kleur niet goed kunnen waarnemen om welke kat het ging noch of het beestje (ernstig) gewond was.

Na het voorval ben ik eerst thuis mn wonden gaan verzorgen, waarna ik direct naar het huis ben gelopen waar het op de oprit plaatsvond met de vraag of zij onder hun katten ook een rode kat hadden, wat dus niet het geval was en of zij dan misschien zou weten van wie hij was, maar dat wist ze ook zo niet.
Ik heb deze buurvrouw het voorval uitgelegd en haar gevraagd of ze iets zou willen doorgeven als ze iets mocht horen over een verwonde kat, waarmee ze instemde.

Nu heb ik tot vandaag niets vernomen over een verwonde kat, nu kom ik zojuist thuis van mn werk, loopt hun 8 jarig zoontje allemaal bij mij voor mn woning heen en weer te dralen en na een lange aarzeling zegt hij een beetje verlegen lachend 'mn kat is zwaargewond!'.
Hierop vraag ik hem 'is dat door mijn hond gekomen?!' wat hij bevestigde.
Hierop heb ik hem toegezegd dat wanneer ik even wat minder krap in mn tijd zit in de loop vd week, ik even zou aanwaaien.
Ook prees ik het ventje voor zn moed om me te benaderen en voor zn eerlijkheid, maar vertelde hem ook al wel dat ik het jammer vond dat zn ouders mij in de 3 weken niet zelf hebben benaderd.

Naast het persoonlijk feit dat ik het uitzonderlijk sneu vind dat deze mensen mij bijna 3 weken niet benaderen omtrent dit, mij gewoon schijnheilig gedag zeggen en naar mijn idee hun 8 jarig zoontje sturen het te komen laten vertellen, vraag ik me gezien de gehele situatie van aangelijnde hond, een loslopende kat waarvan niemand weet van wie, mijn verwondingen om te voorkomen dat mijn hond het beestje dodelijk zou kunnen verwonden- of zelfs doden... Ben ik hiervoor en voor de geleden dierenartskosten verantwoordelijk? Zo ja, in hoeverre?
Nu zag ik een antwoord gegeven in een ander topic, dat loslopende huisdieren geen wettelijke bescherming genieten, is dat in een geval als dit dan ook van toepassing of gelden hiervoor andere regels?

Nu is dit namelijk in korte tijd (na 9jr geen incidenten) het tweede incident, waarbij het 1e incident mbt een hondje gewoon onmiskenbaar geheel onder mijn aansprakelijkheid viel en wat nu bij mijn verzekeraar onder behandeling is.

vrijdag 10 augustus 2018