Schadeclaim & aangifte vernielingen en diefstal van tijdelijke werkplek (pop-up store)

4 reacties

Beste mensen,
Het betreft het volgende:

Ikzelf en een andere kunstenaar zijn begin januari aan de slag gegaan om bij pop-up concept store (voormalig warenhuis pand) samen een tijdelijke werkplek te realiseren. Helaas bleek het concept te mooi om waar te zijn. De 2 Initiatiefnemers (een stel) kwamen hun toezeggingen niet na, waren zeer slecht in de communicatie & samenwerking en hebben tot 3x toe onze werkplek op het laatste moment laten afbreken en weer opnieuw opbouwen omdat dit hun niet beviel (waarvan we de laatste keer onze werkplek weer op de oude plek mochten terugplaatsen) De derde keer was voor ons genoeg en hadden we besloten om verder te gaan kijken en de "samenwerking" te verbreken. Dit omdat wij het gevoel hadden eerder uitvoerende (werknemers) van hun te zijn ipv van een collaboratie aan te gaan. Daarnaast was er voor ons geen enkele basis van vertrouwen meer aanwezig om met deze mensen een (zakelijke) relatie aan te gaan. Na dit aan te hebben gegeven bij beiden en in overleg te hebben besloten dat wij op een andere dag terug zouden komen om onze spullen te halen, bleek bij terugkomst onze werkplek zonder toestemming te zijn afgebroken, spullen waren verdwenen & kapot gemaakt en de vloer die wij zelf hadden gelegd, opgeëist voor hun eigen gebruik (deze willen ze nog steeds niet terug geven). 1 van de initiatiefnemers gaf aan dat er "ineens" zomaar bouwvakkers waren die onze werkplek hadden afgebroken & de ander verklaarde dat op hun verzoek onze werkplek afgebroken was omdat die in de weg zou staan voor een congres wat er zou zijn. Dit congres vond overigens plaats op een geheel andere verdieping ipv waar de werkplekken van de creatieve ondernemers zijn, dus zo ook onze toenmalige werkplek. Vreemd genoeg is enkel onze werkplek aangetast, en niet die van anderen.

Wij hebben inmiddels ook al contact gehad met andere creatieve ondernemers die ook tijdelijk onderdeel van deze concept pop-up store zijn geweest waaruit blijkt dat wij niet de enige zijn die gedupeerd zijn door deze mensen.

Wat kunnen wij nu het beste doen. We willen graag aangifte doen en onze vernielde spullen vergoed krijgen. Ook de vloer willen wij terug, of vergoed krijgen. Punt is wel dat wij tijdens onze werkzaamheden en aanwezigheid telkens gevraagd hebben om een bevestiging (contract) te krijgen om alles concreet te maken. Dit bleef elke keer uit (Nu weten we waarom) Wel hebben we concreet op papier contact met beide initiatiefnemers waarin heel duidelijk sprake is van werkzaamheden en overleg betrefende de werkplek & de werkzaamheden (per mail, Facebook berichten, whatsapp berichten en zelfs een aankondiging op hun eigen sociale media van onze onderneming) Daarnaast hebben we foto's van onze werkplek in zijn geheel en de vernielde werkplek in de pop-up concept store.

Kunnen we op basis hiervan genoeg bewijzen dat er sprake van een overeenkomst is geweest zodat we hun aansprakelijk kunnen stellen voor de schade en de ontvreemde/ontnomen vloer?
Gaarne advies!

Met vriendelijke groet en bij voorbaat dank,

maandag 13 februari 2017