Eigendomsrecht woning

13 reacties

In 1983 kochten moeder en vriend samen een huis, ieder voor de helft eigenaar.
De vriend overleed binnen 10 maanden na aankoop. Aan de hypotheek was dus nog nagenoeg niets afgelost.
Zijn kinderen hebben zijn erfenis toen beneficiair aanvaard. (Drie waren minderjarig en hadden een wettelijk vertegenwoordiger).
Er was feitelijk alleen die hypotheekschuld.
Moeder erfde niet van de vriend.
Nu mijn moeder is overleden en het huis verkocht moest worden bleek dat de helft van het huis nog op naam van de overleden vriend stond.
Iets waar niemand in 34 jaar nog aan gedacht had. Alle post van belasting enz enz altijd alleen op haar naam. We wisten echt van niets.
Zelf was ze (én wij én zijn nabestaanden) al die tijd in de veronderstelling dat het haar huis was en heeft ze ook altijd alle aan het huis verbonden kosten zelf betaald en wonder boven wonder de hypotheek weten af te lossen.
Nu blijkt dat ze die erfenis nooit hebben afgehandeld, er is nooit vereffend, nooit verdeeld. Feitelijk is er destijds wel verdeeld, moeder wilde er blijven en nam de hypotheekschuld op zich en iedereen berustte in die situatie, het is verder ook nooit meer ter sprake gekomen. Maar de juridische situatie (de tenaamstelling) is toen niet in overeenstemming gebracht met de feitelijke situatie.
Nu eisen de kinderen van de vriend de helft van de verkoopopbrengst op want ze zijn (op papier) mede-eigenaar.
Aan hun kant gaat dan wel de helft van de hypotheek die er toen op rustte vanaf.
Voor ons is dit onverteerbaar. Ze hadden toen met een schuld gezeten en hadden dus niets geerfd en zijn ook nalatig geweest in de afwikkeling toen.
Meer dan vierendertig jaar later komen ze nu een zak geld opeisen.
Wij zijn verbijsterd, kan dit?
De ellende is dat we de advocaat ook niet langer meer kunnen betalen want we hadden hier het liefst een duidelijke uitspraak over gehad. Dan zouden we ons er misschien bij neer kunnen (en ook gewoon moeten leggen).
Help

donderdag 19 april 2018