Erfenis verwerpen, kopie overlijdensakte opvragen. Wat te doen?

16 reacties

Een broer van mijn moeder is een aantal maanden geleden overleden. Wij hadden verder geen contact meer met deze broer (mijn oom). Hij had geen kinderen en er is geen uitvaart geweest. Er zijn ook nog twee broers in het buitenland. Mijn moeder en haar twee broers willen alledrie de erfenis verwerpen. Nu stuiten wij op een aantal problemen. Voor een aanvraag bij de rechtbank hebben wij een (kopie) van de overlijdensakte nodig. Kopie tussen haakjes, want op verschillende plekken van de rechtbank worden verschillende dingen aangegeven. In elk geval is het zo, dat je voor een afschrift van de overlijdensakte (is dat hetzelfde?) ouder, echtgenoot of kind moet zijn, maar die heeft mijn oom die is overleden niet. Hij had alleen een zus en twee broers.

1. Wij hebben wel een kopie (gewoon van het kopieerapparaat) van de overlijdensakte, is dit geldig om een erfenis mee te verwerpen?
2. Hoe vragen wij een kopie of origineel van de overlijdensakte op als broers en zus?
3. Is een afschrift van de overlijdensakte hetzelfde als een kopie overlijdensakte?
4. Het huis van mijn oom is door vrienden leeggeruimd. Dat is wat ons betreft prima. Levert dit nog problemen op?

Het is onvoorstelbaar hoeveel tegenstrijdige informatie er op rechtspraak.nl staat, het is allemaal erg onduidelijk. Veel dank!

UPDATE: deze kwestie is opgelost, zie mijn update onderaan de conversatie

donderdag 23 juli 2015