Afwikkeling na overlijden grootouder

1 reactie

Mijn opa is afgelopen maand (14 mei) komen te overlijden. Nu zijn er een aantal vraagtekens over de verdere afwikkeling.

- Er is een testament, maar deze is nog niet uitgesproken door een notaris. Er is daarom ook nog niks geaccepteerd. De financiële situatie is dan ook nog niet duidelijk.

- De begrafeniskosten lopen inmiddels tegen de 8000 euro aan. Hiervan waren slechts 3000 euro verzekerd.

- Het huurhuis (61 jaar betrokken) moet nu dus leeggehaald worden. De verhuurder eist nu dat we óf het huis leeghalen (plafond, vloer, etc eruit breken en alles in originele staat terug brengen) óf dat we voor de werkmensen betalen (nog eens een rekening van duizenden euro's).

Helaas was opa vrij gesloten over dit soort zaken en beginnen we nu pas duidelijkheid te krijgen in wat voor, met alle respect, soepzooi hij ons heeft achtergelaten.

Mijn vragen:
- Kan de verhuurder dit überhaupt eisen? En zo ja, op welke gronden?
- Gezien dat de huur doorgaat moeten we snel beginnen met het leeghalen. Eigenlijk dus op de blinde gok dat het zo moet en dat we anders duizenden euro's extra kwijt zijn. Kan dit problemen opleveren?
- Moet er een notariële lezing komen? Kan er niet bij de kanton-rechter een benificiaire acceptatie geregistreerd worden?
- Moeten we rekening houden met allerlei belastingaanslagen en andere "lijken in de kast"?

vrijdag 7 juni 2013